Як вибрати якісний лінолеум, якщо навіть у такого звичного покриття цілий список характеристик? У сьогоднішній статті Ви дізнаєтеся простий алгоритм та оптимальні показники, які в рази спростять вибір як в інтернеті, так і в шоурумі.

який лінолеум краще

Критерії вибору

1. Клас зносостійкості (застосування).

Один з головних параметрів, від якого залежить загальна міцність покриття, а також допустима прохідність в приміщенні.

2. Гомогенний чи гетерогенний (цілісний або багатошаровий).

Від структури матеріалу залежить вибір кольорів, стираність покриття, наявність підстави і захисних покриттів. У побутових умовах вибір за замовчуванням впаде на гетерогенну структуру.

3. Загальна товщина та товщина захисного покриття.

У таких зонах, як коридор або кухня, наприклад, застосовується побутовий лінолеум, але через більше навантаження на підлогу рекомендоване утовщене покриття. Крім того, знання мінімальних товщин допоможе виявити недобросовісних виробників, які вказують сферу застосування лінолеуму, не опираючись на характеристики матеріалу.

4. Матеріал основи.

Якщо в гомогенному лінолеумі основа і вся маса буде складатися з ПВХ, то більш популярний гетерогенний лінолеум потребує уважності у виборі підкладки. Від неї також буде залежати якість і тривалість експлуатації.

5. Додаткові покриття.

Лінолеум може мати антибактеріальне та антиковзаюче покриття, може бути антистатичним або проводити електрику і так далі. Важливо врахувати додаткові параметри, щоб підібрати максимально комфортне покриття.

Клас зносостійкості

Витривалість лінолеуму класифікують так само, як і ламінату. Клас зносостійкості – це двоциферне маркування, в якому перша цифра позначає тип приміщення, а друга – рівень навантаження на підлогу в ньому.

Перша цифра

Розшифровка

Друга цифра

Розшифровка

Приклад

2

Житловий будинок, квартира

1

Мінімальна прохідність

21 – домашній кабінет,

31 – кабінет в офісі

3

Офіси, магазини, освітні установи та інші громадські місця

2

Середня прохідність 

22 – спальна або вітальня,

32 – загальний зал, невеликий офіс

4

Заводи та інші виробничі приміщення з важким обладнанням

3

Висока прохідність

23 – коридор або передпокій,

33 – офісні коридори, кухні

43 – єдине маркування, призначене для виробничих приміщень

 

 

4

Найвища прохідність

24 – домашня кухня,

34 – офісна кухня або передпокій, офіси великих компаній


Гомогенна чи гетерогенна структура

структура лінолеуму

Гомогенний лінолеум – це однорідний матеріал, що складається з ПВХ з різними добавками. Гетерогенний лінолеум – багатошаровий матеріал, що складається із захисного шару, принта, спіненого ПВХ, армуючого шару та підкладки (основи).

Однорідний лінолеум менш популярний, так як його колірна гамма зазвичай обмежена імітацією мармуру в різних кольорах. Проте гомогенний лінолеум має свої переваги. Він антістатичний, що відмінно підходить для приміщень з великою кількістю техніки, а за рахунок фарбування в масі зберігає зовнішній вигляд до остаточного стирання. За бажання верхній шар покриття навіть можна оновити шліфуванням. Ціна комерційного лінолеуму цього типу дещо вища, але і термін служби триваліший.

Як відрізнити гомогенний лінолеум?

Тільки у гомогенного лінолеуму характеристики "загальна товщина покриття" та "товщина захисного покриття (робочої поверхні)" співпадають. Наприклад, загальна товщина 2 мм, товщина захисного покриття – також 2 мм.

 

Гетерогенний чи багатошаровий лінолеум – це покриття, до якого ми звикли у побуті. У нього маса дизайнерських рішень і захисних покриттів з додатковими функціями. Коштує такий матеріал дорожче через особливості виробництва, але зате не поступається в міцності гомогенного.

Загальна товщина та товщина захисного покриття

оптимальна товщина лінолеуму

Лінолеум виготовляють товщиною від 1 мм, однак мінімальні показники далекі від оптимально якісних параметрів. Розглянемо діапазон товщини для кожної підгрупи покриття.

Побутовий лінолеум. Оптимальна загальна товщина для лінолеуму – 1,5 мм та більше, в місцях інтенсивного навантаження (кухня, передпокій, коридор) краще орієнтуватися на 2-2,7 мм. Захисний шар мінімально повинен мати товщину 0,15 мм, а краще 0,25-0,3 мм.

Напівкомерційний лінолеум. Ця підгрупа матеріалів майже не відрізняється загальною товщиною від побутового лінолеуму (оптимально 2 мм), але має посилений захисний шар. Це дозволяє використовувати покриття в побуті для приміщень з інтенсивним навантаженням на підлогу, або в невеликих офісах з малою прохідністю. Оптимальна товщина захисного шару – 0,4-0,6 мм.

Комерційний лінолеум. Найвитриваліший варіант покриття повинен володіти захисним шаром від 0,6-0,8 мм і більше. Загальна товщина при цьому підпадає під стандартні вимоги – від 2 мм.

Матеріал основи

Текстильна основа: повсть, джут. М'які та теплі матеріали відмінно приховують нерівності підлоги, а також тепло- та шумоізолюючу підлогу. Основні мінуси такої підкладки: лінолеум продавлюється під вагою меблів, а при високій вологості або вогкості може розвинутися грибок. Саме тому бажано уникати укладання покриття на кухні, і тим більше у ванній кімнаті.

Спінений ПВХ або каландрований (пресований). Більш зносостійка та еластична основа нівелює недоліки текстилю: вона вологостійка, має мінімальні показники деформації при механічних навантаженнях (від меблів або каблуків), відновлює форму за рахунок відмінної амортизації.

Додаткові покриття

Серед додаткових покриттів найбільш важливі в побуті – антиковзне та антибактеріальне. Такі деталі зазвичай не вказані в кожній окремій моделі лінолеуму, але інформацію легко знайти в описі виробника. Наприклад, лінолеум Таркет завжди має додаткові захисні покриття.