Мансардні вікна перетворюють горищне приміщення в світлу та затишну зону відпочинку, але, щоб забезпечити максимум комфорту, важливо вибрати відповідну по всіх параметрах модель. Тематична стаття допоможе швидко зорієнтуватися в характеристиках і врахувати найдрібніші нюанси.

Розмір мансардного вікна

Оскільки мансардні вікна встановлюють безпосередньо в кроквяній системі, розмір вікна підбирають під крок між кроквами.

  • Ширина вікна повинна бути на 2-6 см менше відстані між кроквами, щоб з кожного боку вікна залишався зазор в 1-3 см. Наприклад, при кроці в 98 см підійде вікно шириною 94 см.
  • За бажання встановити вікно меншого розміру, ніж того вимагають розрахунки, допустимо встановити додаткові планки між кроквами.
  • В протилежному випадку, коли бажане вікно ширше кроквяного кроку, можливо підкоригувати конструкцію і змістити заважаючу планку в обраному прольоті. Такі роботи вимагають завчасного проектування.

види мансардних вікон

Висота вікна залежить від рівня підлоги та нахилу ската:

  • Мінімально допустима висота установки – 90 см над підлогою, для більшості моделей – 120 см та більше.
  • Довжина вікна залежить від нахилу ската: чим менше кут нахилу, тим довшим має бути вікно. Орієнтовно 160 см для покрівлі з невеликим ухилом (15-30˚) та 98 см для значного нахилу (понад 60˚).

Увага! Для плоских покрівель існують спеціалізовані мансардні вікна, до яких не застосовується правило описане вище.

Кількість вікон

Кількість розраховується дуже просто, виходячи із загальної площі мансарди. При стандартному освітленні площа вікон відповідає площі приміщення в пропорціях 1:10, за бажання зробити мансарду максимально світлою краще орієнтуватися на пропорції 1:8 або 1:7. Наприклад, при площі мансарди 22 м² знадобиться 2,2 м² скління або 3,1 м² при посиленому освітленні.

Як дізнатися корисну площу мансардного вікна?

Виробники вказують корисну площу вікон в каталозі продукції або прайсі. Число вписане всередину кожного вікна на зображенні.

 

як дізнатися площу мансардного вікнаМатеріал рами

Дерев'яна рама з сосни класу 1А. Класичне рішення для приміщень будь-якого типу, якщо рівень вологості в ньому не перевищує норму. Перед покупкою важливо переконатися в якості деревини: на рамі не повинно бути плям від сучків або борозенок, а поверх повинен бути нанесений захисний шар лаку. Останній необхідно буде періодично оновлювати. 

Білий ПВХ або дерево з поліуретановим покриттям. Практичне рішення, яке не потребує особливого обслуговування надалі. Застосовується для приміщень з підвищеною вологістю, наприклад, якщо в мансарді планується кухня, ванна або установка сауни. Також часто використовується дизайнерами для світлих інтер'єрів. 

Способ відкриття

Ручка для відкриття може розташовуватися як зверху, так і внизу. В основному вибір залежить від особистих побажань і висоти розташування вікна.

  • Верхнє розташування дозволяє монтувати вікно на мінімальній висоті від підлоги (90 см) і не переживати про розстановку меблів через доступ до механізму.
  • Вікна з ручкою в нижній частині монтуються на висоті від 120-130 см і часто оснащені блокуванням, щоб уникнути відкриття дітьми.
  • В преміум сегменті також можна знайти автоматичні вікна з дистанційним керуванням.

Відкривати вікна можна по центральній осі, верхній, піднесеній на ¾ чи комбінованій (дві осі відкриття). По бічній осі зазвичай відкриваються тільки сервісні вікна для обслуговування даху.

  • Вікна з центральною віссю відкриття зазвичай найдоступніші в ціні, але у відкритому стані вони можуть заважати вільному пересуванню по мансарді.
  • Вдосконалений варіант – вісь відкриття піднесена на ¾, такі вікна залишають достатньо безпечний зазор і фіксуються вище голови при відкритті. Однак таке інноваційне рішення можуть запропонувати лише мансардні вікна Рото.
  • Відкриття по верхній осі забезпечує максимальний огляд при відкритті і фактично дає доступ до даху. Однак широко відкрите вікно може становити небезпеку, якщо в будинку є тварини або маленькі діти.
  • Комбінована вісь дозволяє відкривати вікно для максимального огляду (по верхній осі) або провітрювання на вибір (по центральній осі, осі ¾ або верхній).

вісь відкриття мансардного вікнаПро вибір склопакетасклопакети мансардних вікон

Від склопакета великою мірою залежить теплопровідність вікна. Стандартно виробники пропонують однокамерні та двокамерні склопакети, заповнені аргоном.

  • Однокамерний склопакет є найбільш бюджетним, але рекомендується виключно в південних і південно-східних регіонах, де посилена теплоізоляція не настільки важлива.
  • Для інших регіонів, а також при бажанні облаштувати на мансардному поверсі дитячу або ванну, рекомендують дво- і трикамерні склопакети. Крім кількості стекол, посилити теплоізоляцію вікна можна за допомогою наповнювача – газа криптона. Він зберігає тепло в два рази краще стандартного аргону, але й ціна мансардного вікна збільшується.