Вирівнювання підлоги – процес трудомісткий і вимагає уваги до деталей, про які Ви напевно навіть не замислювалися. Сьогоднішня стаття допоможе розібратися, які способи вирівнювання існують і що знадобиться для проведення робіт.

Підготовка поверхні

Перш ніж приступати до вирівнювання підлоги потрібно підготувати чорнову поверхню в кілька етапів:

  1. Видалити старе покриття, збити виступаючі частини та затерти вибоїни.

  2. Прибрати з поверхні сміття та знежирити спеціальними розчинами.

  3. Гідроізолювати підлогу в залежності від призначення приміщення (для ванної це буде гідроізоляція по всій площі, для спальні – місця стиків).

  4. Монтаж демпферної стрічки по периметру стін для компенсації розширення стяжки.

  5. Позначення висоти майбутньої підлоги (нульової висоти): до найвищої точки підлоги додаємо товщину планованої стяжки і відзначаємо отриманий результат на стінах; важливо точно та строго горизонтально вибудувати периметр. 

гідроізоляція підлоги

Метод 1. Самовирівнююча суміш

вирівнююча суміш для підлогиВ якому випадку використовується: для згладжування незначних поглиблень і вирівнювання підлоги з ухилом до 3 см.

Етапи робіт

  1. Нанесення грунтовки для поліпшення зцеплення та захисту від грибків. Рекомендується використовувати продукцію одного бренду, наприклад, самовирівнююча підлога Церезіт та грунтовка від виробника.

  2. Розведення розчину в точних пропорціях і розмішування дрилем зі спеціальною насадкою.

  3. Розчин розливають по підлозі та розподіляють голчастим валиком, щоб уникнути появи повітряних бульбашок.

Метод 2. Бетонна стяжка

бетонна стяжка вирівнює підлогуВ якому випадку використовується: для вирівнювання значних перепадів (до 10-и см), для облаштування підлог після утеплення перекриття.

Етапи робіт

  1. Готується основа, гідроізоляція, відзначається рівень майбутньої підлоги.

  2. У шаховому порядку на відстані 1 м один від одного розставляються репери - маяки, що дозволяють контролювати висоту стяжки. 

  3. Приготування розчину за інструкцією, вимішування.

  4. Отриману суміш викладають смугами між маяками і розгладжують правилом.

  5. Через 2 дні просушування маяки дістають, отвори також заливають розчином.

  6. Отриману стяжку регулярно змочують або накривають целофаном на половину терміну висихання, щоб уникнути занадто швидкого випаровування вологи. В середньому це 2 тижні.

  7. У разі невеликого ухилу поверх наносять самовирівнюються суміш, але можна спочатку вибрати самовирівнюючу суміш для стяжки підлоги Бауміт, наприклад.

Метод 3. Керамзит

вирівнювання підлоги керамзитомВ якому випадку використовується: використовується в якості наповнювача під бетонну стяжку, якщо потрібен вирівнюючий шар 10 см чи більше; керамзит легше і дозволяє зменшити навантаження на перекриття.

Етапи робіт

  1. Спочатку проводять підготовчі роботи на чорновій основі.

  2. Як і в разі бетонної стяжки, встановлюють маяки.

  3. Змішують керамзит середньої та дрібної фракції для засипки, щоб шар вийшов легким і одночасно ущільненим.

  4. Засипку розподіляють по підлозі, залишаючи 2-3 см для бетонної стяжки. Змішують цемент з водою і заливають керамзит для зміцнення шару. Через добу заливають тонку бетонну стяжку. В якості альтернативного варіанту цемент, пісок, керамзит і воду можна змішати ще до укладання.

Метод 4. Підлога на лагах

вирівнювання підлог на лагахВ якому випадку використовується: відмінне рішення, якщо потрібно утеплити підлогу або провести під нею комунікації; вирівнює значні перепади і формує рівну поверхню з ОСБ листів.

Етапи робіт

  1. Стандартна підготовка основи.

  2. Укладаються лаги (дерев'яні бруси товщиною від 60х110 мм, чим більше площа - тим товщі). Відстань між лагами 40-50 см.

  3. Між лагами укладається утеплювач або керамзит.

  4. На лагах монтується двошарове покриття з листів ОСБ, ДСП або ГВЛ.

  5. Стики між листами шпаклюють та отримують готову поверхню.