Покрівельний матеріал дуже важливий для дому та горища, і його часто не беруть до уваги або недооцінюють при плануванні будівництва. Тим часом, саме він визначає довговічність і зовнішній вигляд даху, а також менш очевидні проблеми, такі як рівень шуму на горищі. При виборі покрівельного матеріалу дуже важлива сама форма покрівлі, яка іноді визначає тип зовнішнього матеріалу. Головне не міняти тип покриття під час будівництва без консультації з архітектором, тому що інформація і рекомендації, включені в проект, є обов'язковими. Тому вибір покриття є одним з перших рішень, прийнятих на етапі створення або покупки готового проекту.

В односімейних приватних будинках, найбільш популярними є три типи покрівельних матеріалів: бітумна черепиця, металочерепиця, керамічна черепиця або цементно-піщана. Давайте розглянемо кожен з варіантів, і відзначимо їх плюси і мінуси.

Металочерепиця

Металочерепиця

Металочерепиця - це листи з оцинкованої сталі з двостороннім захисним покриттям з полімерів. У кожного виробника своя технологія, тому при виборі треба враховувати: товщину металу, кількість цинку напиляного на квадратний метр, і тип полімерного покриття. Форма рельєфу листа імітує натуральну черепицю. І в цьому випадку кожен виробник пропонує свою форму рельєфу – ширину плитки і висоту. Найпоширеніші форми рельєфу - Decorrey Grand, Monterrey, Finnera, Adamante.

Термін служби покрівлі з металочерепиці залежить від товщини, якості металу і захисного покриття. Недорога металочерепиця в середньому слугує до 20 років. У таких світових лідерів як RUUKKI тільки гарантійний термін на продукцію від 20 до 50 років, в залежності від лінійки, а термін експлуатації значно вище. Тому якщо вибрати середній ціновий сегмент, то можна розраховувати на термін експлуатації від 30 до 50 років.

Плюси металочерепиці:

1. Простота монтажу,
2. Пожежобезпечність,
3. Невелика вага (незначне навантаження на кроквяну систему)
4. Приємна ціна
5. Великий вибір профілю та кольорів.

Мінуси покрівлі з металочерепиці:

1. Практично повна відсутність шумоізоляції.
2. На «складних» дахах велика кількість відходів.

Керамічна черепиця

покрівельний матеріал керамічна черепицяЧерепиця, мабуть, улюблений матеріал для обробки покрівлі. Керамічна плитка створюється в процесі випалу глини. Оскільки глина рідко зустрічається в однорідних відкладеннях, плитки розрізняються по відтінку навіть в одній і тій же партії продукції. Завдяки вкрапленням, тобто нанесенню спеціально виготовленої суміші розведеної глини і спеціальних барвників на висушену плитку, можна виготовляти плитки інших кольорів і навіть відтінків. Кроквяна система для такої покрівлі повинна бути «міцною», і витримати велику вагу покрівлі, плюс можливі навантаження при великих опадах взимку. Так само необхідно витримувати мінімальний і максимальний кут нахилу покрівлі, від 20 до 60 градусів відповідно.

Плюси керамічної черепиці:

1. Строк служби – до 150 років,
2. Монтаж на складних поверхнях,
3. Легкість ремонту,
4. Пожежна безпека,
5. Шумоізоляція.

Мінуси керамічної черепиці:

1. Ціна – досить дорогий матеріал,
2. Складність монтажу,
3. Велика вага - вимагає "посиленої" кроквяної системи.

Цементно-піщана черепиця

Такий вид черепиці робиться з цементного розчину, має майже ті ж характеристики що і керамічна, практично не відрізняючись зовнішнім виглядом. Вона трохи дешевше, і термін служби дещо менше – до 100 років. Всі плюси і мінуси цементно-піщаної черепиці ідентичні керамічній.

Бітумна черепиця

покрівельний матеріал бітумна черепицяЦей матеріал відноситься до м'яких покрівель, в основі якого лежить склохолст, покритий з двох сторін бітумом зі спеціальними добавками. На зовнішню поверхню наноситься шар з базальтової або сланцевої крихти. Шар кам'яної крихти (гранулят) – служить для захисту листа, і для естетики. Бітумну черепицю можна монтувати на дах будь-якої складності, при цьому відходів виходить не багато. Вона забезпечує високу теплоізоляцію, і звукоізоляцію. На ринку можна знайти великий вибір форми нарізки і колірного оформлення. На відміну від металочерепиці, де для листа необхідна крокова обрешітка, бітумна черепиця вимагає суцільну основу. Це збільшує витрати, але плюси при експлуатації цього варті. Термін служби матеріалу середнього цінового сегмента від 40 років і більше. Технологія монтажу не дуже складна, але все ж краще довірити це досвідченому фахівцеві. 

Плюси бітумної черепиці:

1. Монтаж на даху будь-якої складності,
2. Теплоізоляція,
3. Звукоізоляція,
4. Термін служби,
5. Великий вибір форм і кольорів.

Мінуси бітумної черепиці: 

1. Вимагає суцільну основу,
2. Ціна,
3. Вага з урахуванням плити-основи – вимагає "посиленої" кроквяної системи.

Висновок: всі розглянуті варіанти об'єднує великий термін служби експлуатації. Це означає, що, вибравши будь-який матеріал можна буде не турбуватися в найближчі 30 років. Свобода у виборі форми і кольору дає можливість зробити свій будинок особливим, не схожим на інші. Ціновий діапазон досить широкий, але, якщо ми будуємо будинок для постійного проживання, варто вибрати якісного виробника і не турбуватися про покрівлю повторно.