Підтримка затишку й здоровішого клімату є важливим критерієм для домівки. Поза сумнівом, що хоча б раз у житті кожний власник домоволодіння замислювався про якісне утеплення фасаду, адже добре виконана робота заощадить на опалювальних витратах і зігріє душу кожному члену родини. Сьогодні на будівельному ринку представлена велика різноманітність сировини, якою можна утеплити будову зовні.

Одним з таких виробів для зовнішнього утеплення стін будинку є мінеральна вата, характеристики якої роблять її популярною позицією на ринку. Принцип дії теплоізоляційного матеріалу полягає в економії витрат на опалення, а це близько 50%. Узимку теплоізоляція допомагає знизити витрати на обігрів, а влітку мінімізувати потребу в кондиціонерах.

Розумно підібрана система теплоізоляції забезпечить надалі оптимальну обробку внутрішніх кімнат без необхідності дотримання спеціальних вимог до штукатурних робіт. При виборі матеріалу необхідно враховувати ряд вимог, щоб він не втратив форму під час усього строку експлуатації, не утворювалися порожнечі, зберігалися теплоізоляційні властивості.

З численних пропозицій на ринку одним із самих підходящих є базальтова вата, плюси й мінуси якої описані нижче. Характеристики мінеральної вати відрізняються залежно від різновиду сировини.

Види мінеральної вати

Варіантів утеплення приміщень сьогодні багато, як говориться, на будь-який смак і гаманець. І навіть якщо це здасться дорогим задоволенням, подумайте про прийдешній опалювальний період і вартості комунальних послуг за тепло. У такому випадку витрати більш ніж виправдані, оскільки їх наслідком є можливість економії й користування повноцінним житловим приміщенням

Мінвата стане одним із самих бюджетних способів утеплення будинку (перегородок, підлог, мансард, технічного забезпечення, дахів і т.п. ). Розрізняють кілька видів утеплювача:

  • базальтовий;
  • шлаковий;
  • скловата.

Види утеплювача

Остаточний вибір за домовласником, як правильно покласти шар утеплювача під бітумну черепицю, характеристики й опис якої можна прочитати в окремій статті.

Базальтова мінвата: характеристики

Що таке базальтова вата? Кам'яний або базальтовий утеплювач - найпоширеніший тепло- і звукоізоляційний матеріал, який сьогодні широко використовують як у приватній, так і промисловій сфері. Базальт є магматичною вулканічною гірською породою з нормальним рядом лужності. Особливість матеріалу полягає у виготовленні з габбро-базальтового гірського субстрату.

Кам'яна вата, характеристики:

  • підвищена стійкість до вогню (до +1000 °С);
  • гарна теплоізоляція;
  • гідрофобність;
  • звукоізоляція;
  • висока міцність.

Базальтова мінеральна вата, характеристики якої найнадійніші, сприяє формуванню здоровішого мікроклімату в приміщенні, а також доступна за вартістю. Крім того, навіть після сильних навантажень матеріал має незаперечну гідність - відновлює вихідну форму.

На відміну від базальту шлак - найважчий утеплювач. Важливим моментом у такому процесі є підвищена стійкість несучих конструкцій, на які буде укладатися шлак. Це є одним з недоліків сировини.

Скловолокно - оптимальний варіант для тепло- і звукоізоляції. Застосування такого виду мінвати стає дуже затребуваним і популярним видом утеплювача.

Кам'яна вата: застосування

Найчастіше матеріал застосовується для тепло- і звукоізоляції зовнішніх стін, даху, підлог, міжповерхових перекриттів і внутрішніх перегородок у приватному домобудівництві, на промислових і цивільних об'єктах будівництва, для вогнезахисту, теплової ізоляції встаткування. Залежно від щільності розрізняють фасадну, середньої твердості й м'яку мінплиту.

Мінвата: плюси й мінуси

Багатофункціональний мінераловатний матеріал має унікальні властивості. Завдяки тому, що світові виробники в процесі виготовлення використовують гірські породи як сировину, характеристика мінеральної вати відрізняється високою якістю.

Мінераловатна перевага полягає в наступному:

  • відмінний захист від тепловтрат;
  • не запалюється;
  • екологічний продукт;
  • не гниє;
  • не поїдається гризунами й комахами;
  • простий монтаж.

Форма випуску - рулон або плита.

Мінеральна вата - властивості:

  • щільність — 35-40 кг/куб. м;
  • теплопровідність — 0,036-0,041 Вт/мК;
  • водопоглинання — 1 кг/кв. м;
  • паропроникність — 0,3 мг/мчПа.

Мінеральна вата, переваги якої - згодом не губиться форма, легко транспортується й монтується на об'єкті.

Мінеральна вата: застосування

Властивості мінвати такі, що сировина дозволяє працювати як з рівними, так і нестандартними поверхнями. У класифікації матеріалу виділяють кілька марок, у яких відрізняється параметр щільності. Мінеральна вата застосовується для утеплення скатного й плоского даху, утеплення горищних приміщень, для збереження тепла труби теплоцентралей, а також газових і нафтових труб, у якості додаткового захисту від пожежі.

Мінвата застосування

Незважаючи на всі переваги товару, працюючи з мінватою, варто надягати респіратор, оскільки можуть виділятися дрібні частки пилу, які не зовсім корисні при вдиханні. Якщо в процесі утеплення даху приватного будинку товщина плит не відповідає висоті опор, то укладання проводиться в кілька шарів у шаховому порядку, щоб стики перекривали один одного для більшої щільності й герметичності.

Утеплювач мінеральна вата, характеристики якої ідеально підходять для створення затишного мікроклімату в житлових приміщеннях, можна придбати як оптом, так і в роздріб. Оптовий продавець будматеріалів Іtera Group - офіційний дилер провідних виробників Європи, таких як Rockwool. На сайті компанії є все для ремонту й будівництва за доступними цінами. Доставка проводиться в максимально короткий термін.