Паробар'єр для даху - паронепроникна плівка, яка застосовується для захисту утеплювача і кроквяної системи від вологи. У процесі життєдіяльності в будинку утворюється досить багато водяного пару, який буде підійматися разом з теплим повітрям до стелі. Звідки береться ця волога? При диханні людини в повітря за годину потрапляє близько 40 грамів рідини у вигляді пару, а також коли ми п'ємо чай або щось готуємо, повітря в приміщенні поступово набирає вологу. При нормально організованій вентиляції до нас в будинок поступає свіже повітря, а старе іде в витяжку. Але як би ми не хотіли, частина вологи з теплим повітрям буде прагнути потрапити вгору.

паробар'єр для даху

Якщо не монтувати паробар'єр, то на поверхні утеплювача і кроквяної системи буде утворюватися конденсат. Навіть незначна кількість води в утеплювачі зменшує його теплоізоляційні характеристики. Дерево кроквяної системи хоч і обробляється спеціальними розчинами, але постійна присутність вологи на поверхні значно зменшить його термін служби.

Найголовніше - це утворення грибка і цвілі. У цьому вологому середовищі утворюються мікроорганізми, які можуть викликати захворювання дихальних органів, шкірні, а також головні болі.

Висновок напрошується сам собою - у будь-якого даху повинен бути паробар'єр.

Яка буває пароізоляція і які її основні технічні характеристики?

Основна і найважливіша характеристика - це паропроникність, яку можна визначити за коефіцієнтом дифузійного опору Sd (м). Вимірюється він в метрах і означає опір еквівалентного шару сухого повітря. Чим вище цей коефіцієнт, тим складніше пару «пройти» крізь паробар'єр.

Друга характеристика, як правило, показує міцність плівки - щільність. Вимірюється в грамах на квадратний метр, і прямо впливає на ще одну важливу характеристику - зусилля на розрив. Достатня щільність для паробар'єру знаходиться в межах 90-110 гр/м2, її вистачає із запасом, щоб при монтажі та експлуатації плівка не порвалася.

Другорядна характеристика - опір УФ-випромінюванню. Вона показує, скільки днів матеріал може перебувати під прямими сонячними променями. Послідовність монтажу елементів покрівлі може відрізнятися, і іноді паробар'єр вимушено знаходиться не закритим якийсь час. Треба намагатися, щоб пароізоляція була якомога менше під впливом сонячних променів.


Для прикладу візьмемо один з найпопулярніших продуктів в Україні - паробар'єр juta.

Характеристики паробар'єру JUTA H110

Призначення Пароізоляційна плівка для скатних покрівель
Щільність (г/м2) 110
Паропроникність Sd (м) 40
Cтруктура матеріалу 3-х шарова плівка
Опір на розрив поздовжній (Н/5 см) 230
Опір на розрив поперечний (Н/5 см)  190
Опір до УФ-впливу (днів) до 90
Розмір рулону (м) 1,5x50 
Площа поверхні (м2) 75


Найпоширеніші види паробар'єрів:

Класичний - армована поліетиленова плівка, застосовується в більшості випадків. Ціна, експлуатаційні характеристики і надійність відрізняють цей тип паробар'єру від альтернативних рішень.

паробар'єр juta

Фольгований - на одну зі сторін наноситься тонкий лист алюмінієвої фольги. У такого типу паробар'єру паропроникність практично нульова, а сама фольга допомагає зберігати тепло. Рекомендується для приміщень з підвищеною вологістю - сауни, кухні, басейни.

фольгований паробар'єр

Паробар'єр мембранного типу - ізоляція з обмеженою паропропускною здатністю.
Відносно новий вид паробар'єру, який спеціально розроблений для будівель з непостійним проживанням. Це може бути дача або гостьовий будинок, будівля яку немає потреби опалювати цілий рік. Мембрана пропускає вологу невеликими порціями, тож якщо Ви закрили теплий будинок (в повітрі присутня волога), конденсат з часом не буде утворюватися на вікнах і стінах.