Зміна підлогового покриття – актуальне завдання як при забудові з нуля, так і при зміні інтер'єру. Саме по собі завдання неважке, але часто під рукою не вистачає простої та універсальної інструкції. Покрокова стаття допоможе підготувати чорнову підлогу до укладання ламінату та заощадить Ваш час.

Оцінюємо основу

наскільки рівна підлога має бути для ламінату

Рівна підлога необхідна практично для будь-якого покриття. За наявності перепадів, тріщин або опуклих місць у ламінату може швидше стиратися декоративний шар, можуть порушуватись стики або деформуватися окремі дошки. Та й загалом термін служби покриття сильно скоротиться.

Для установки ламінату допустимими є 2 мм похибки на погонний метр підлоги. Зрідка у сучасних виробників спеціальних підкладок можна зустріти пропозицію для 3-4 мм/п.м.

Окремо потрібно перевірити стабільність основи – при навантаженні на підлогу не повинно бути «гуляючих» або гнучких елементів.

Як вирівняти поверхню?

Бетон. Насамперед на основі не повинно бути виступів, тріщин або вибоїн. Якщо такі є їх зішкребають або закладають цементним розчином. При перепадах висоти у приміщенні до 20 мм підійде самовирівнююча підлога – Церезіт CN 72, наприклад, а при перепадах більше 20 мм рекомендують робити цементно-піщану стяжку (стяжка Церезіт, наприклад). Монтаж ламінату можливий лише після повного висихання бетонного покриття – через 28 днів.

Дерев'яна підлога. Для дерев'яних підлог та підлог на лагах невеликі перепади можна вирівняти за допомогою 10-12 мм фанери або ОСБ (останнє не підходить для приміщень із високою вологістю). Зазори та заглиблення із саморізами зашпакльовують, щоб навантаження на ламінат правильно розподілялося.

Важливо! За наявності на чорновій основі цвілі або грибка покриття однозначно доведеться демонтувати та проводити обробку спец. розчинами.

як вирівняти підлогу під ламінат

Чи можна укладати ламінат на старе підлогове покриття?

Як основа під ламінат також може підійти лінолеум. Така підлога монтується набагато легше і часто дозволяє заощадити на підкладці, але є кілька умов:

  • Лінолеум не повинен бути надто м'яким;
  • Не допускається наявність механічних пошкоджень – дірок, тріщин, розривів тощо;
  • Лінолеум не повинен бути старшим 8-10 років;
  • Основа старого покриття не повинна бути тканинною;
  • Підлога не повинна бути занадто вологою, якщо виворітний бік лінолеуму занадто сирий – його потрібно демонтувати і просушити, а між лінолеумом і ламінатом використовувати теплоізоляційну підкладку.

укладати ламінат поверх лінолеуму

Заключний етап

Безпосередньо перед укладанням підкладки та ламінату потрібно ідеально очистити поверхню. І по бетону, і по дереву краще пройтися пилососом, або хоча б змісти пил віником. Також важливо простежити, щоб на бетоні не було вологих плям. В іншому випадку основу доведеться просушити і додатково гідроізолювати, хоча б щільною поліетиленовою плівкою (200 мкм).

Детальніше прочитати про сам монтаж ламінату можна за посиланням: «Інструкція з укладання ламінату своїми руками».