Профнастил або профлист - це гофрований металевий лист з прокатної сталі з різною висотою хвилі. Листи використовуються як для приватного житлового будівництва, так і для промислового. Висота профілю (хвилі) безпосередньо впливає на жорсткість і здатність нести навантаження - це одна з визначальних характеристик для застосування матеріалу. Найпоширеніша форма профілю - трапецієподібна, існує також хвиляста і трикутна форми, але вони не сильно поширені.


Профнастил робиться за індивідуальним замовленням, тому, як правило, відходів при роботі з ним немає. Також варто відзначити простоту і швидкість монтажу, матеріал не вимагає особливої кваліфікації персоналу, а також дорогого інструменту. Завдяки невисокій ціні і хорошим експлуатаційним характеристикам він використовується в багатьох сферах будівництва.


Застосування профнастилу:

  1. покрівельний матеріал,
  2. облицювання стін,
  3. паркани та огорожі,
  4. опалубка для фундаменту та перекриттів.


У цій статті ми розглянемо застосування профнастилу для даху та огорожі в приватному житловому будівництві, відзначимо необхідні вимоги і важливі моменти.Профнастил покрівельний

Профнастил для даху


Для скатних покрівель з мінімальним ухилом понад 11° застосовується профнастил з висотою хвилі не менш як 18 мм. Це пов'язано з високим вітровим і сніговим навантаженням на покрівлю. Крім висоти профілю, варто враховувати якість і товщину сталі, а також захисне покриття. Необхідна та в багатьох випадках достатня товщина металу для покрівельного профнастилу повинна бути 0,45-0,5 мм. Зовнішня частина металу повинна бути захищена спеціальним полімерним покриттям, яке мінімізує вплив УФ-променів, підвищує стійкість поверхні до механічних пошкоджень. Таке покриття виступає ще в ролі декоративного та надає покрівлі яскравий насичений колір. Що стосується якості металу, то тут рекомендуємо зробити вибір на користь європейських виробників. Азійський або російський метал буде дешевше, і багато покупців намагаються заощадити, але в підсумку матеріал служитиме не так довго. «Економ» варіант варто розглядати, якщо рішення тимчасове, або покрівля робиться для госп. споруди, де естетична частина не так важлива.

профнастил для забору
Профнастил для забору

Огорожу з профнастилу ми можемо зустріти в кожному селі або невеликому населеному пункті. На сьогодні це одне з найпоширеніших рішень. Багата палітра дає можливість вибрати колір під стиль будинку, а деякі виробники пропонують покриття з фактурою під дерево або під камінь. Ви можете вибрати будь-яку висоту забору (рекомендується не більше 5 м), не прив'язуючись до стандартних розмірів, що дає можливість провести монтаж без відходів. Огорожа хоч і менш схильна до навантажень, але все ж певною жорсткістю вона повинна володіти, тому ми рекомендуємо вибирати висоту хвилі від 8-15 мм.

Що стосується товщини металу - для тимчасових огорож або огорож, де до естетичного вигляду не пред'являються особливі вимоги, можна використовувати бюджетні варіанти 0,35-0,4 мм, а для капітальних огорож необхідно вибирати метал 0,45-0,5 мм. Полімерне захисно-декоративне покриття краще вибирати матове, воно більш стійке до подряпин і механічного впливу.

Загальні рекомендації по вибору профнастилу:

    • якість металу та захисного покриття - вибирайте перевірених виробників, які можуть підтвердити якість відповідними документами та сертифікатами;
    • товщина металу - впливає на довговічність і естетичний вигляд;
    • висота профілю і товщина металу - для кожної сфери застосування є рекомендації, яких слід дотримуватися при виборі;
    • кількість цинку - товщина захисного цинкового покриття, рекомендується від 200 гр/м2.