яку гідроізоляцію краще використовуватиГідроізоляція покрівлі необхідна при використанні утеплювача. Наприклад, базальтова вата негативно реагує на контакт з водою і може втратити свої властивості. Тому між черепицею і безпосередньо шаром теплоізоляції укладається гідроізоляція. Тож сьогодні ми розберемося, чим відрізняються різні матеріали і який краще вибрати.

Класичний гідробар`єр – пережиток минулого

При згадці гідроізоляції всі в першу чергу згадують гідробар`єр. Його масово використовували ще з десяток років тому, але зараз він вже залишився в минулому. Справа в тому, що він має зовсім короткий термін служби, а по його закінченню виявляється абсолютно марним.

гідробар`єр

Гідробар`єр – це армована плівка. Вона стелиться поверх утеплювача і не пропускає до нього воду. Але, як і будь-яка інша плівка вона погано реагує на високі температури. А як відомо, металева покрівля розжарюється від сонця, і під нею утворюється досить висока температура. Плюс до всього, добові перепади температури. І в підсумку через пару років плівка починає псуватися, а через 5 років розсипається. На фото нижче - матеріал, який пролежав 5 років, і від якого залишилася тільки армована сітка. Після виходу плівки з ладу вона:

  • більше не виконує функцію гідроізоляції
  • не вберігає утеплювач від води, через що він виходить з ладу
  • дах доведеться перекривати

 

гідробар`єр зіпсований

 

Як підсумок, бажання заощадити на початку, переростає в масштабні витрати в майбутньому, коли необхідно укладати новий гідроізоляційний матеріал. А якщо затягнути з ремонтом, то утеплювач також втратить ефективність.

Супердифузійна мембрана – сучасний аналог

Супердифузійна мембрана порівняно новий матеріал, який поступово витісняє гідробар`єр в силу того, що є набагато більш якісним. Матеріал дорожчий, але як ми вже описали вище, економія від гідробар'єру вельми сумнівна.

Супердифузійна мембрана - це неткане полотно, структура якого представляє собою конусоподібні отвори. Її важливо стелити певною стороною вгору. Зазвичай з цим проблем не виникає, так як необхідна сторона маркується виробником.

супердифузійна мембрана для даху

 

Завдяки отворам матеріал «дихає», випускаючи пару назовні, і при цьому не даючи волозі надходити всередину. За рахунок того, що це не плівка, її термін служби досить високий, що дозволяє повноцінно функціонувати даху поки якийсь інший компонент не вийде з ладу.

Підвдячи висновки, можна сміливо заявити, що варто купувати тілько супердифузійну мембрану. Головним аргументом може послужити фото бар'єру, які пролежав всього 5 років. Ніяка економія сьогодні не варта тих проблем, якими обернеться така покупка вже після 5-6 років.