Завдання даху - захистити горище або мансарду і всю будівлю в цілому від атмосферних факторів і вологості. Черепиці, навіть якщо вона буде кращої якості, недостатньо, щоб гарантувати довговічність даху. Для збереження тепла в будинку будь-який дах необхідно утеплювати. Утеплювач і крокви в свою чергу необхідно ізолювати від води і вологи. Для цієї мети все більш популяризуються сучасні та ефективні покрівельні мембрани.

До недавнього часу найпопулярнішим матеріалом для ізоляції утеплювача від вологи був гідробар'єр. Це спеціальна плівка, яка розташовується між покрівлею і утеплювачем, і не дозволяє волозі потрапляти в покрівельний пиріг. Найбільшим недоліком гідробар'єру вважається паропроникність, і страх високих температур. Якщо з якоїсь причини в покрівельний пиріг потрапить волога (з вини самого гідробар'єру або пароізоляції), то вона надовго залишиться в утеплювачі, який з часом перестане виконувати свою функцію.

Чутливість до високих температур – це дуже великий недолік, який впливає на термін служби не тільки гідробар'єру, але і всього даху. Влітку в сонячні дні дах нагрівається дуже сильно, особливо металочерепиця, і через перепади температур гідробар'єр згодом псується.

Супердифузійна мембрана – це вдосконалений гідробар'єр. Хороша паропроникність дозволяє бути впевненим в тому, що якщо з якоїсь причини потрапить волога в утеплювач, то вона надовго там НЕ затримається. Покращена термостійкість значно збільшує термін служби гідроізоляції. Наприклад максимальний температурний режим гідробар'єрних плівок в середньому до 70°C, в той час як супердифузійна мембрана може витримувати від 80 °C до 120 °C.

супердифузійна мембрана

приклад розташування супердифузійної мембрани в стандартній покрівлі

Саме тому ідеальним рішенням стане супердифузійна мембрана як гідроізоляція, вона стає все більш популярною серед клієнтів, а також для підрядників.

Сама назва вказує на те, що мембрани виготовлені з легких матеріалів: поліпропілену, поліефіру, м'якого і твердого поліетилену. Найчастіше вони продаються у великих рулонах шириною півтора метра і довжиною до 50 метрів. З одного боку, мембрани ідеально паропроникні, а з іншого - захищають горище від проникнення вологи. В результаті вони є ідеальним матеріалом для гідроізоляції - вони гарантують безпеку і довговічність горища і в той же час підвищують комфорт його використання. Тому, якщо ви плануєте побудувати будинок з горищем або хочете адаптувати вже готове горище під житлову мансарду, варто розглянути як гідроізоляційний шар - мембрани. Це ідеальне рішення, особливо для інвесторів, які цінують екологічно чисті рішення.

Для того, щоб плівка найкращим чином виконала своє завдання, вона повинна бути належним чином встелена. Виробники рекомендують стелити одна на одну відрізком 10-15 см. Переважно закріплюючи шви хорошою двосторонньою стрічкою. Мембрани можна укладати на всі типи дахів, за умови, що їх кут нахилу більше 20 градусів. На більш плоских дахах замість того, щоб бігти вниз, вода може лежати на мембрані, що негативно впливає на покрівлю. Вони можуть бути встановлені на даху, на якому ми розміщуємо різні типи покрівельної черепиці або інших покриттів.

Завдяки добре покладеній мембрані також захищена від вологи форма даху. Слід пам'ятати, що дерев'яні елементи даху, які повинні оброблятися спеціальними просоченнями з часом втрачають стійкість до зовнішніх чинників, включаючи воду і вологу. При впливі вологи на лісах почнуться негативні деструктивні процеси, що може привести до ослаблення всієї структури покрівлі та будинку. Мембрана також забезпечує відмінний захист шару теплоізоляції. Завдяки цьому вологість повітря не досягає ізолюючого шару і не викликає його руйнування.

Головні характеристики супердифузійної мембрани, на які варто звертати увагу.


Щільність – маса на метр квадратний, найпоширеніші варіанти від 90 до 170 грам на метр квадратний. Чим щільніше мембрана, тим вона міцніша.

Для кожної покрівлі виробники рекомендують таку щільність:

1. Для бітумної черепиці – 110 гр/м2
2. Для металочерепиці – 115-125 гр/м2
3. Для композитної черепиці – 140 гр/м2
4. Для натуральної черепиці – 170 гр/м2


Паропроникність – можливість пропускати водяну пару через свою поверхню. Дуже багато факторів впливають на паропроникність – температура повітря, вологість, тиск, тому вирішили ввести спеціальний коефіцієнт дифузійного опору Sd (м), який показує еквівалент товщини повітря. Наприклад, якщо Sd матеріалу 0,1 м, то опір еквівалентно 10 сантиметровому шару повітря.

Добре розташована покрівельна мембрана - це не тільки безпека і контроль тепла і вологи, але і здоров'я людей, які щодня використовують це мансардне приміщення. Погана гідроізоляція викликає постійну вологість, і це ідеальні умови для розвитку всіх видів цвілі і грибків. Іноді вони навіть невидимі неозброєним оком. Якщо жителі горища починають хворіти, особливо при респіраторних захворюваннях, варто поглянути на всі верстви покрівлі і шукати винуватця.


Ми встановлюємо покрівельну мембрану тільки тоді, коли ферма даху повністю виготовлена. На додаток до мембрани вам також знадобиться двостороння стрічка і скоби, за допомогою яких ми будемо прикріплювати гідроізоляцію до дошок, що становлять структуру даху. Укладання повинне завжди починатися з боку карниза і уздовж нього треба розгорнути рулон з мембраною, систематично закріплюючи скріпками до крокв. Після установки одного пояса ми починаємо збирати ще один. Верхня частина другого поясу повинна починатися поверх приблизно на 10-15 см (в залежності від рекомендацій виробника).

супердифузійна мембрана

Варто згадати на етапі розрахунку, скільки мембрани необхідно для покриття всього даху. Якщо поверхня мембрани дорівнює поверхні нашої покрівлі, очевидно, що її буде недостатньо для всього даху. При укладанні мембрани зверніть увагу, яка сторона знаходиться зверху, і яка знаходиться під нею. Всупереч зовнішньому вигляду - це важливо. Шар, на якому розташований друк виробника, повинен бути спрямований вгору. Якщо ми не подбаємо про це і помістимо мембрану зі зворотного боку, її робота також буде цілком протилежною - це дозволить пропускати вологу і водяну пару в покрівельний пиріг.

Перестрахуйтеся, купіть хоча б на один рулон більше. Більша кількість, зрозуміло, не буде витрачена даремно - є місця, де одного шару мембрани недостатньо, а двох якраз буде достатньо, будьте впевнені. Такий стан справ, наприклад, в разі ізоляції гребеня. На карнизах даху мембранний шар повинен злегка виступати за дах, що полегшить оздоблювальні роботи в цьому місці.

Будьте особливо обережні при укладанні мембрани навколо димаря. Покрівельна мембрана - це легкозаймистий матеріал, що означає, що він не повинен контактувати з нагрітою частиною димоходу. Димохід може бути і навіть повинен бути ізольований мембраною - він повинен досягати висоти близько 40 см. Звичайно, щоб не від'єдналися і не зламалися елементи, ви повинні прикріпити краї до двосторонньої стрічки. Ми робимо те ж саме кожен раз при розміщенні мембрани на поверхні даху, коли досягаємо вертикальної стіни, що особливо характерно для багаторівневих дахів або мансардних вікон.

скотч для пароізоляіціїХоча мембрана виготовлена з міцних матеріалів, може статися, що вона буде пошкоджена. Це особливо характерно для покрівельних робіт і укладання черепиці. Досить того, що покрівельники недбало обробляють свої інструменти. Що тоді? Ні, вам не потрібно знімати весь шар гідроізоляції і знову перекладати його. Досить склеїти мембрану в ушкодженому місці і закріпити її високоякісною односторонньою стрічкою. Таке склеювання не повинно створювати проблем з гідроізоляцією в майбутньому. Однак, якщо ми відремонтуємо пошкодження, подальші покрівельні роботи повинні виконуватися з великою обережністю. Розстелити мембрану на даху, яка тільки що була монтована, досить просто. Проблема може виникнути, якщо ми хочемо встановити гідроізоляцію в уже закінченій будівлі. Особливо часто це відбувається, коли ми повинні адаптувати раніше не використовуване горище до житлових приміщень. На жаль, для того щоб витримати технологію покрівельного пирога доведеться знімати покрівлю.

Без сумніву, покрівельні мембрани є кращим вибором для ізоляції даху. При оформленні замовлення слід пам'ятати про функції, які повинна виконувати ізоляція, а також про правильне найменування, щоб не купувати продукт, який нам не потрібен. Наші менеджери з покрівельного відділу нададуть вам професійну допомогу у виборі та консультацію. Знаючи параметри плівки і мембран, ми можемо оцінити, чи відповідає даний продукт нашим очікуванням - просто погляньте на етикетку або перевірте специфікацію. Відмінності також можуть бути зроблені за зовнішнім виглядом. Парозахисні плівки гладкі та м'які, а паропроникні плівки і мембрани більш товсті, більш грубі і зазвичай мають різний колір з обох сторін.

Купити супердифузійну мембрану в Києві можна в нашому будівельному інтернет магазині https://iteragroup.com.ua.