Скатна покрівля для приватного будинку — це і значна частина екстер'єру, і основний захист, і гарантія довговічності всієї будівлі. Від її якісного виконання залежить кожен параметр майбутнього будинку, тому важливо розбиратися у влаштуванні покрівлі. В цьому і допоможе наша сьогоднішня стаття.

Структура покрівельного пирога для мансарди

шари покрівельного пирогаПокрівельний пиріг має шарувату структуру, де кожен шар виконує важливу функцію.

Підшивка стелі. Внутрішнє оздоблення горищного приміщення гіпсокартоном або дерев'яною вагонкою. Монтують в останню чергу.

Вентрейка. Дощечки (штакетник) товщиною 20 мм фіксують пароізоляцію і створюють вентиляційний зазор, який формує "здоровий" повітрообмін в підпокрівельному просторі.

Пароізоляція. Прикріплюється до крокв, захищає дерев'яні елементи від гниття, а утеплювач від втрати ефективності. Важливо підібрати матеріал з довгим терміном служби, адже часто саме цей шар стає слабким місцем всієї конструкції — дешеві плівки швидко виходять з ладу. Найкращим матеріалом вважаються пароізоляційні мембрани. 

Утеплювач. Від ізолюючого матеріалу залежить тепло- і шумоізоляція всього будинку, а від його паропроникності — підпокрівельна вентиляція. Саме тому вибором №1 вважається базальтова вата, на другому місці більш дорогий ППУ. Монтується в зазори між кроквяними ногами.

Гідроізоляція. Поверх утеплювача, поперек крокв укладають супердифузійну мембрану, яка буде захищати теплоізоляцію і несучі конструкції від скупчення вологи. Як і у випадку з пароізоляцією, важливо вибрати матеріал з довгим терміном служби.

Контробрешітка. Фіксує гідроізоляцію і створює вентиляційний зазор. Також використовується штахетник товщиною 20 мм і шириною приблизно 45 мм.

Обрешітка залежить від того, який обрано вид покриття для покрівлі. Перекриває контробрешітку поперек. Для бітумної черепиці, наприклад, знадобиться більш дорогий суцільний настил з ОСБ та підкладковий килим поверх. Для кераміки або металочерепиці монтується проста решітка з кроком від 30 см. Крок решітки залежить від розмірів покриття, його ваги та нахилу ската. Наприклад, за бажання купити металочерепицю, знадобиться змонтувати решітку з кроком 350 мм.

Структура покрівельного пирога для холодного горища

холодна покрівля шари пирогаУ випадку з нежитловим горищем все значно простіше, тому що утеплюється тільки перекриття між поверхами.

Гідроізоляція укладається на крокви і потрібна тільки для металевих покрівельних покриттів та натуральної черепиці. У разі шиферу, наприклад, цей елемент не важливий, а для бітумної черепиці варіативний.

Обрешітка та контробрешітка монтуються поверх і забезпечують відмінну природну вентиляцію всієї покрівлі.