Чи може вентиляція бути розумною? Домашня система вентиляції з контролем якості повітря.
Контроль якості повітря, яким ми дихаємо вдома, є одним з пріоритетів сучасних, екологічно свідомих сімей. Ми живемо в той час, коли все більше і більше побутових приладів стають розумними. Як виявилося, домашня вентиляція також може бути особливою. Дізнайтеся, як працює ця система і як її встановити в вашому домі.

Чому ефективна вентиляція важлива?

Інвестори часто перебільшують ефективність домашньої вентиляції. Ми фокусуємося головним чином на тому, щоб зробити будинок теплим і повітронепроникним, що принесе користь у вигляді низьких рахунків за опалення. Вентиляція не така помітна, як нові плитки у ванній або меблі на кухні, тому вона засувається на задній план. Але добре продумана система вентиляції відповідає за обмін повітря і значно впливає на наше благополуччя. Навіть в кращому мебльованому будинку нам буде погано, якщо ми не подбаємо про якість повітря, в якому ми знаходимося. Якщо ми не видалимо надлишок вуглекислого газу зсередини, у нас буде враження, що нам важко дихати, а повітря застигле і сперте. Люди з респіраторними захворюваннями можуть мати кашель і навіть непритомність. В таких умовах відпочинок після важкого дня не принесе очікуваних результатів.

Вологість повітря також впливає на комфорт перебування вдома. Зайва вологість, що міститься в повітрі, провокує утворення грибка і цвілі на стінах. Таке темне вицвітання, на додаток до того, що вони спотворюють внутрішнє середовище, завдає шкоди нашій дихальній та нервовій системам, а також шкірі. Цвіль, що плаває у повітрі, може викликати втому і головний біль. Це також заважає жити страждаючим алергією. Тому в нашому домі не може бути місця для неї. Як забезпечити ефективну вентиляцію і насолоджуватися свіжим і чистим повітрям?

До недавнього часу вентиляція в більшості новобудов була гравітаційною. Для її роботи не потрібно ніяких пристроїв. Повітряний потік заснований на різниці тисків між внутрішнім і зовнішнім повітрям. Для того, щоб гравітаційна вентиляція добре виконувала свої функції, необхідний постійний приплив повітря ззовні, що найчастіше забезпечується витоками в вікнах. На жаль, коли в такому випадку ми замінюємо вікна сучасними, більш енергоефективними і герметичними, подача свіжого повітря значно зменшується, а гравітаційна вентиляція перестає працювати. В результаті повітря в будинку стає важким і вологим.

Природна вентиляція, також звана гравітаційною, працює без допомоги будь-яких механічних пристроїв, тільки завдяки природній плавучості, викликаної різницею температури всередині і зовні будинку, тобто завдяки ефекту димоходу.

Примусова вентиляція - принцип роботи

Спосіб зробити вентиляцію незалежною від атмосферних умов - використовувати систему, в якій потік повітря створюють вентилятори, тобто механічну вентиляцію. Ідеально справляються з цією функцією товари компанії ВІЛПЕ. Вентилятори Vilpe забезпечують постійний потік певної кількості повітря - він пристосований до розміру кімнат і їх передбачуваного використання. Можна використовувати вентилятори зі змінною продуктивністю - коли необхідно швидко провітрювати кімнати, досить перемкнути їх на більш високу передачу.

Вентилятори ВілпеНайпростіший варіант механічної вентиляції - вихлопна система, в якій вентилятори монтуються замість вентиляційних решіток на впускних отворах в вентиляційні канали для гравітації. Таке рішення використовується для поліпшення вентиляції, коли природна виявилася неефективною з якихось причин. Приймаючи рішення про механічну вентиляцію перед будівництвом будинку, ви можете вибрати центральну систему, в якій правильно керовані вентиляційні канали дозволяють використовувати один вентилятор, який підтримує всі приміщення. Потім він поміщається в нежитлову частину будинку, наприклад, на дах, так що звуки його роботи нікого не турбують.

Потреба в енергії, що виникає в результаті роботи вентиляції, може бути обмежена за допомогою відповідної системи управління вентилятором. Його продуктивність може бути автоматично адаптована до змін якості повітря в приміщенні завдяки датчикам вологості і концентрації вуглекислого газу.

Гібридна вентиляція замість рекуперації

Ті, хто будує нові будинки, все частіше вирішують використовувати механічну вентиляцію для подачі і вихлопу з рекуперацією тепла. Така система заснована на вентиляційному блоці з теплообмінником, який дозволяє переносити тепло від повітря, що видаляється з приміщень, до більш прохолодного свіжого повітря. Завдяки рекуперації повітря вже попередньо нагрівається до кімнатного рівня без додаткової енергії. В результаті економія при нагріванні може перевищувати 20% в порівнянні з будинком з природною вентиляцією. Проблема полягає у високій вартості такої системи - вентиляційна установка (рекуператор). До цього відносяться витрати на вентиляційні канали, а не тільки вихлопні канали, а також впускні канали, всмоктувальні ковпаки і витяжні вентилятори, прохідні елементи, а також дифузори та решітки. Для того щоб такі витрати компенсувались в розумні терміни, ефективність рекуперації тепла повинна бути високою, і для цього потрібна велика герметичність будівлі, що також пов'язано з додатковими витратами при її будівництві. Дуже складно встановити таку систему в старому будинку з гравітаційною вентиляцією. З цієї причини гібридна вентиляція в цьому випадку вважається кращою зі спеціальними кришками димоходу, встановленими на виходах вентиляційних каналів гравітації.

вентиляція гібриднаРотор такої осови може вільно обертатися під впливом руху повітря, що підсилює природну тягу в каналі димоходу. Коли з якоїсь причини потік повітря послаблюється, ротор сповільнюється - це сигнал для системи автоматизації, що управляє базою, що вентиляція стає занадто неефективною. Потім, щоб примусово встановити необхідний повітряний обмін, включається привід електричного мотора. Це також допомагає стабілізувати природну тягу шляхом гальмування ротора, коли він починає обертатися дуже швидко через сильний вітер, тим самим запобігаючи занадто інтенсивній вентиляції, з якої можуть відбутись надмірні втрати тепла.

Те, що відрізняє гібридну і звичайну механічну вентиляцію, - це спокійна робота, і, що дуже важливо, низька потреба в електроенергії - споживання енергії гібридною установкою дуже мале, а привід працює тільки в особливих умовах, які перешкоджають нормальній експлуатації природної вентиляції. Низька вартість експлуатації та в кілька разів менші витрати на інвестиції змушують задуматися, чи не є використання гібридної вентиляції більш вигідним, ніж механічне постачання і вихлоп з рекуперацією тепла.


Vilpe - скандинавська система вентиляції з контролем якості повітря

Завдяки сучасній технології - механічній вентиляційній системі VILPE® ECo Ideal Wireless - ми можемо легко контролювати якість повітря будинку. Система автоматично обмінює кількість повітря, яка потрібна за результатом вимірів рівня забруднення.
Серцем системи є даховий вентилятор, який встановлений на димоході. На похилих дахах використовується вентилятор VILPE ECO 190 Model P.

Вентилятор і датчики - що робить систему такою ефективною?

Інтелектуальний, екологічно чистий даховий вентилятор з двигуном постійного струму забезпечує ефективний витяг вентиляційного повітря з приміщень. Бездротові датчики вимірюють відносну вологість (RH) і рівень вуглекислого газу (CO2) в повітрі і відправляють результати вимірювань в блок управління. Ступінь вентиляції регулюється відповідно до міри для забезпечення гарної якості повітря без надмірного споживання енергії.

датчики ВілпеОбсяг діяльності адаптований до індивідуальних потреб. Датчики розміщуються в вітальні. Важливо вимірювати рівень вуглекислого газу в вітальні і спальнях. Датчики вологості слід використовувати на кухні і у ванних кімнатах. Це прості бездротові пристрої в естетичному корпусі. Ви можете покласти їх, наприклад, на кухонні шафи, тумбочки в спальні. Дані вимірювань приймаються панеллю керування. На їхню думку, ефективність вентилятора збільшується або зменшується. System VILPE® ECo Ideal Wireless також дозволяє вам встановлювати спеціальні режими, які ви можете вибрати в ситуації, коли, наприклад, нікого немає вдома. Це також позитивно вплине на кількість рахунків, тому що немає необхідності в ідеальній вентиляції в порожніх кімнатах. Завдяки тому, що система VILPE® ECO Ideal Wireless працює без установки, ми можемо легко розширити її за допомогою додаткових датчиків, розміщених у багатьох місцях в будинку. Зрештою, не завжди повітря на кухні або у вітальні має таку ж якість вологи і вуглекислого газу, як повітря в спальні або ванній кімнаті. Також можливо включити в систему додаткові вентилятори. Датчики, сигнальний пристрій і панель управління зроблені з урахуванням естетичних деталей. Їх сучасна форма і стиль означають, що вони не будуть вводити дисонанс в інтер'єри.

Коли використовувати бездротову вентиляційну систему VILPE® ECO Ideal Wireless:
Дистанційно керована і енергозберігаюча система вентиляції VILPE® ECO Ideal Wireless - відмінний вибір в багатьох ситуаціях:

- вона може бути встановлена як в недавно побудованих будинках, так і в старих будівлях,
- при трансформації існуючої системи природної вентиляції в систему прінудітелльной вентиляції,
- при перетворенні стандартної системи механічної вентиляції в віддалено керовану систему,
- буде також корисна при вентиляції складів і гаражів,
- проста інвестиція.

Установка ідеальної бездротової системи VILPE® ECO, забезпечує потрібну кількість свіжого повітря в будинку, проста і економічна. Це не вимагає створення спеціальних вентиляційних каналів. Його можна використовувати в будинку, де передбачена проста система гравітаційної вентиляції, а також в механічній вентиляції.