Акустичний комфорт відіграє важливу роль в нашому житті. Ми або наші знайомі часто стикалися з проблемою, коли сторонні звуки заважали відпочити або навіть нормально виспатися. Це можуть бути галасливі сусіди, які відзначають кожні вихідні свято, або люди похилого віку, які дивляться телевізор на високій гучності. З такого роду проблемами можуть зіткнутися і власники приватних будинків, якщо наприклад, поруч проходить автомагістраль або залізничні колії.


звукоизоляция стенНайбільш популярним і доступним рішенням для звукоізоляції стін є

Звукоізоляція стін та стелі – на що звертати увагу

Людське вухо сприймає звуки не більше: від 20 Гц до 20 кГц. Цей діапазон умовно можна розділити на три рівні: низькочастотний звук (10-250 Гц), середні частоти (0,25-5 кГц) та високочастотний звук (5-20 кГц).

Для більш наочного уявлення давайте розглянемо такі музичні інструменти:

  1. великий барабан - 100-250 Гц,
  2. рояль - 30-4100 Гц,
  3. тарілки - 300-15000 Гц.


Звичайна розмова дорослої людини знаходиться в діапазоні від 90 до 600 Гц.


При звукоізоляції квартири варто враховувати рівень шуму і до якого частотного діапазону він потрапляє. Наприклад, якщо це шум від високонавантаженої дороги біля будинку, необхідно ізолювати приміщення від низьких частот. Якщо у сусідів часто звучить голосно телевізор або музичний центр, то варто наголосити на низьких і середніх частотах. Якщо ми хочемо ізолювати приміщення від звичайних розмов, достатньо буде підібрати варіант для звукоізоляції середніх частот.


Приклад звукоізоляції стін кам'яною ватою ROCKTON

Звукоізоляція стін – роктон

  1. обшивка із гіпсокартону;
  2. спеціальна стрічка ущільнювача;
  3. стійка каркасу;
  4. горизонтальна напрямна;
  5. звукоізоляційні плити ROCKTON;
  6. повітряний прошарок.

 

Зверніть увагу, що невід'ємною частиною звукоізолюючої конструкції є гіпсокартон (звичайний або акустичний), повітряний прошарок і стрічка ущільнювача. Звукові хвилі, що проходять через стіну (з боку сусідів) частково поглинатимуться кам'яною ватою і відбиватимуться від гіпсокартону назад у плити ізоляції. 

 

Графік звукопоглинання кам'яної вати щільністю 50 кг/м3

Графік звукоізоляції кам'яної вати

Коефіцієнт звукопоглинання αp, що знаходиться в межах від 0 до 1, характеризує звукоізоляційні параметри матеріалу. Простими словами, що вище цей коефіцієнт, то краще буде звукоізоляція.


Графік звукоізоляції для кам'яної вати показує:

 

  • Плита в 50 мм не впорається з басами, низькочастотні звуки 125 Гц і 250 Гц втрачатимуть рівень шуму на 20 і 60% відповідно.
  • З захистом від звичайної розмови плита 50 мм справляється добре, оскільки гучність звичайної розмови 30-40 дБ, і в цьому випадку звукові хвилі до Вас практично не дійдуть (з урахуванням стіни та гіпсокартону).
  • Для максимального захисту краще використовувати ізолятор в 100 мм, таким чином Ви досягнете ідеальної тиші у приміщенні.


Для звукоізоляції будинку можна утеплити фасад кам'яною ватою. У такий спосіб Ви вирішите 2 завдання: зменшення теплових втрат плюс тиша у будинку. Звукоізоляція буде ефективною лише при використанні двокамерних склопакетів.


Висновок: кам'яна вата чудово підходить для звукоізоляції квартири. Перед вибором товщини плити необхідно визначити рівень шуму і яких частот він ставиться. Також в залежності від розмірів стіни варто визначитися з товщиною повітряного прошарку та який гіпсокартон для обробки краще підібрати.