Вічнозелена трава – мрія будь-якого власника заміського будинку або дизайнера інтер'єру. М'яке естетичне покриття не залишає слідів на одязі під час активних ігор, ідеально виглядає круглий рік і не вимагає особливого догляду. А для дизайнера це можливість створити власний зелений куточок в інтер'єрі без особливих вкладень і труднощів в процесі експлуатації.

 

штучна трава інтер'єр

Якими ж перевагами володіє покриття?

 

Одноразова витрата, адже покриття не вимагає сезонного поновлення 

  • Не вимагає особливого догляду
  • Стійкість до погодних умов
  • Зберігає насичений трав'яний колір протягом всієї експлуатації
  • Термін служби від 10 до 20 років
  • Легко укладається і підлягає частковому ремонту
  • Приховує нерівності рельєфу
  • Травмобезпечніше звичайної трави
  • Гіпоалергенність
  • Використовується в якості декору для стін, підлогового і ландшафтного покриття, для створення спортивного поля і навіть в якості оббивки для меблів

 

Технологія виробництва

 

штучна трава технологія виробництваТкану основу прошивають ворсом з поліетилену або поліпропілену, потім накладають на вторинну основу з поліпропілену або латексу. Після скріплення в шарах роблять невеликі дренажні отвори для відводу води. наповнювач – кварцовий пісок і/або гумовий гранулят – засипають в процесі укладання за потреби.

 

Яку роль відіграє наповнювач?

 

Кварцовий пісок робить покриття:

  • Рівномірним і естетичним, тому що пісок підтримує ворсинки в рівному стані і не допускає появи «хвиль» на поверхні, обтяжуючи матеріал;
  • Більш пружним, що важливо при активних іграх – м'яч буде відскакувати з достатньою силою і без порушення траєкторії;
  • Травмобезпечним, тому що пісок – відмінний амортизатор при падінні;
  • Пожежобезпечним – негорючий матеріал призупинить поширення вогню і зменшить пошкодження газону (наприклад, якщо перевернули мангал).

 

Кварцовий пісок в якості засипки використовують для штучної трави із середнім і довгим ворсом (від 15 до 80 мм). Витрата визначається інструкцією від виробника і може покривати газон шаром до половини довжини ворсу.

Для професійного спортивного покриття використовується не тільки кварцовий пісок, а й гумовий гранулят. Гумова крихта застосовується для трави з ворсом від 40 мм і забезпечує додаткову амортизацію при серйозних падіннях, наприклад, під час професійної гри в футбол.

 

Типи волокна

 

види штучної травиВолокна можуть бути цільними (монофіламентними) або широкими з роздвоєним ворсом (фібрильованими). Широкий ворс краще утримує засипку і відновлює форму, якщо його прим'яти; вкрай невимогливий у догляді. Тонкий ворс максимально наближений до натуральної трави і коштує зазвичай дорожче.

 

Матеріал волокна

 

Параметри

Поліпропілен

Поліетилен

Стійкість до температур

от −15 до +50°C

от −50 до +50°C

Стійкість до уф-променей (вигоряння кольору)

Відмінна

Відмінна

Тактильний комфорт

жорстка; може залишити опік від сили тертя при падінні

м'яка, але еластична; швидко відновлює форму

Ціна штучної трави

Бюджетна

Більш ніж в 1.5 рази дорожче

 

Зносостійкість і вартість покриття безпосередньо залежать від висоти ворсу. Найбільшою зносостійкістю буде володіти низький (до 10мм) жорсткий ворс – такий з легкістю витримає високу прохідність (наприклад, в кафе або на дитячому майданчику) і навантаження у вигляді ніжок меблів. Середній ворс відмінно підійде для оформлення газону і активних розваг з помірним навантаженням – тенісу, гольфу і т.д. Високий ворс (40-70мм) частіше використовується для професійного спорту і коштує така штучна трава на порядок більше.

 

Класифікація за призначенням

 

Побутова штучна трава (декоративна, ландшафтна). Використовується для декорування інтер'єру, створення дитячих майданчиків та газонів, спортивних майданчиків аматорського рівня або для видів спорту з мінімальним навантаженням на покриття (наприклад, теніс або гольф).

Декоративна штучна трава незасипна, тому що пісок в приміщенні не практичний, а навантаження на покриття і без того мінімальне. Газон і майданчики для активних ігор полузасипні, в якості наповнювача використовується тільки кварцовий пісок для поліпшення зносостійкості. У будь-якому випадку, наповнювач залежить від передбачуваного навантаження. Наприклад, для дитячого майданчика частіше рекомендують купити штучну траву з низьким ворсом (до 10 мм) без наповнювача. Таке покриття прослужить довго і залишиться максимально м'яким.

Спортивна штучна трава. Використовується для професійних спортивних майданчиків, наприклад, для регбі або футболу. Для спортивних майданчиків з підвищеним навантаженням або професійного рівня рекомендовано використовувати штучну траву з високим ворсом (від 40 мм) і двома видами наповнювача: кварцовим піском і гумовим гранулятом. Це дозволить уникнути травм і максимально поліпшить фізико-механічні властивості покриття
.