Більшість ресурсів пропонує обрати профнастил за місцевими стандартами ДСТУ і маркуванням, але що робити, якщо в пріоритеті закордонна продукція? Сьогодні ми розповімо про основні маркування і характеристики профнастилу.

Власне металопрофіль або профнастил — це профільований лист оцинкованої сталі з покриттям, що застосовується для покрівлі, огорож і воріт, облицювання стін. І перше, з чим необхідно визначитися – з якою метою підбирається матеріал.

Маркування профнастилу

Вітчизняні виробники використовують просту маркування.

  • Н – несущий тип. Відрізняється особливою жорсткістю і товщиною, міцністю та істотною вагою. Використовується для горизонтальних покриттів, перекриттів.
  • С – стіновий тип. Відрізняється легкістю, мінімальною товщиною і відносної м'якістю. Використовується для вертикальних покриттів без особливого навантаження.
  • НС – несуче-стіновий, універсальний тип. Залежно від товщини листа і висоти хвилі використовується як для стін і парканів, так і для покрівлі. Більшість виробників з зовнішніх ринків випускають продукцію саме такого типу, пропонуючи власне маркування, в якому не розібратися без знання матеріалу. Наприклад, Ruukki маркує свою продукцію як Т, при цьому Т15 – ідеальний для стін і парканів, Т20 – універсальний для парканів і покрівлі, Т35 – переважно для даху.

Також можна зустріти маркування, що не належать до технічних характеристик:

  • ПП – профнастил для стелі
  • ГП – просте скорочення від «гнутий профіль»
  • RAL, RR – маркування, прив'язані до палітри кольорів.

 

Товщина листа

0,35 мм – підходить для тимчасових огорож на будівельних майданчиках

0,4–0,45 мм – підходить для заборів та воріт на приватних ділянках або промислових об'єктах

профнастил для паркана

0,5–0,7 мм – для монтажу покрівлі та огорожі ділянок з сильними рвучкими вітрами

профнастил для даху

Висота хвилі

З висотою хвилі підвищується жорсткість матеріалу, а значить і здатність витримати сезонне навантаження – сніг на покрівлі, наприклад.хвиля профнастилу

Низька хвиля – 8, 10, 15, 20 мм – призначена для стін, огорож, воріт. Теоретично для парканів можна використовувати різноманітну висоту, але за рахунок низької хвилі збільшується корисна ширина листа, адже листи частково перекривають одне одний в процесі монтажу.

Середня хвиля – 20, 21, 35, 45, 57, 60, 75, 80, 90 мм – призначена для покрівлі, відмінно справляється з сезонними навантаженнями. Враховуйте, що занадто висока хвиля зробить покрівлю дорожчою і важчою за рахунок зменшення корисної площі листа.

Висока хвиля – 80, 90 и 100 мм – несучий профнастил для влаштування перекриттів, в тому числі залізобетонних. Відрізняється підвищеною жорсткістю і міцністю.

Вміст цинку

Двостороннє оцинкування – основа технології виробництва профнастилу, воно гарантує стійкість виробу до корозії і безпосередньо впливає на термін експлуатації. Чим більше цинку, тим довше прослужить виріб. Для клімату нашої держави мінімальне значення – 180 гр./м2. Якісний профнастил буде містити 275 гр./м2. Будьте уважні до цієї характеристики і гарантійного терміну, так як він – пряме підтвердження вірно зазначених характеристик і підстраховка для покупця.

Види покриття

Незабарвлений профлист (оцинкований або алюмооцинкований) має менший термін служби – 5-15 років, так як цинк не захищений покриттям. При цьому алюмооцинкований лист прослужить довше, тому що цинк буде вивітрюватися з меншою швидкістю. Гарантія на такий матеріал рідко перевищує 5 років, а сфера застосування обмежується покрівлею для тимчасових будівель, навісами і хозбудовами.

Фарбування покращує опір корозії і слугує додатковим захистом цинку. Палітра досить широка і частіше визначається за німецькою таблицею кольорів RAL або RR (у Ruukki). застосовувані матеріали:

  • поліестер (скорочено – РЕ). Одне з кращих покриттів по співвідношенню «ціна-якість». Збільшує термін служби профнастилу до 30 років і більше, гарантія зазвичай надається на 10 років експлуатації, в залежності від вмісту цинку. Поверхня матеріалу буває глянсовою або матовою. Глянцевий ПЕ наноситься шаром в 25 мкм, матовий – 35 мкм. Колір покриття вигорає вкрай повільно і рівномірно, витримує діапазон температур від – 30 до + 80 °С;
  • пурекс (Purex) – покриття трохи дорожче попереднього, має кращу стійкість до УФ-променів і механічного зносу. Витримує діапазон температур від – 60 до + 100 °С. Термін служби приблизно 40 років;
  • пурал (Pural) – суміш поліуретану, поліаміду і акрилу. Норма товщини покриття –  50 мкм. Характеризується посиленою стійкістю до ультрафіолету і перепадів температур, розрахований на – 60 – + 100 °С. Термін служби біля 50 років, гарантія естетична - 15 років, а технічна - 40;
  • пластизол (PVC и PVС200). Основу становить полівінілхлорид (ПВХ). норма шару –  200 мкм. Рекомендується для важких кліматичних умов, стійкий до механічних пошкоджень;
  • PVDF – полівінілфторид та акрил у співвідношенні 80/ 20%. Товщина шару – 20–40 мкм. Підсилює стійкість до ультрафіолету і хімічних речовин. Ціна профнастила з таким покриттям значно вища;
  • printech. Виконує тільки естетичну функцію: імітує дерево, кам'яну або цегельну кладку.

 

Чому важливо купити профнастил високої якості?

Оптимально підібраний матеріал від перевіреного виробника вбереже від:

  • обвалення конструкції через сезонні навантаження (вітер, сніг, льод);
  • деформації покрівлі через перепади температур або механічний впливів;
  • передчасної корозії;
  • обриву кріплення, підриву листів і т.п.