Дах - це найважливіший елемент будинку, який служить нам довгі роки. Правильний вибір матеріалу і монтаж - надзвичайно важливий етап будівництва і реконструкції будинку. Варто проаналізувати різні типи покрівельних матеріалів, перевірити їх плюси і мінуси, щоб вибрати краще рішення для нашого майбутнього будинку. Сьогодні ми розглянемо поширений варіант - це профнастил.

Покрівельний профнастил

Так як на дах діють великі вітрові та снігові навантаження, а також УФ-випромінювання, то до покрівельного профнастилу висуваються особливі вимоги.

Профнастил для даху

Висота хвилі та товщина металу

Для того, щоб профлист мав достатню жорсткість і міг витримати велику кількість снігу або сильні пориви вітру, хвиля повинна бути висотою не менше 18 мм. Мінімальна товщина металу - 0,45 мм, але найоптимальнішим вибором буде 0,5 мм.

Найпоширеніші бюджетні моделі:

  • профнастил T20 – висота хвилі 18 мм;
  • профнастил ГП20 – висота хвилі 20 мм;
  • профнастил T35 - висота хвилі 31 мм.

 

Захист від корозії

Термін служби даху буде залежати безпосередньо від того, яке захисне покриття нанесено на метал. Мінімально допустима кількість цинку за стандартами України (ДСТУ 8802: 2018) - це 140 гр/м2 при гарантійних зобов'язаннях в 10 років. Краще буде захист 225 гр/м2 і більше. Всесвітньо відомий концерн РУУККИ наносить на свою продукцію 275 гр/м2, тому сміливо надає тривалу гарантію від 20 до 50 років.

Полімерний захисно-декоративний шар надає поверхні насичений колір, який не вигоряє з часом. Від його товщини і виду полімеру залежить як довго сталь буде захищена від впливу сонячних променів і вологи. Поверхня може бути глянцевою або матовою. З точки зору експлуатації між ними немає великої різниці, хіба що матова трохи краще протистоїть подряпинам, які можуть виникнути при падінні гілок.

Як вибрати профнастил для даху

Не завжди висока ціна означає якість, багато що залежить від постачальника сировини і від профілюючого обладнання. Остерігайтеся підробок і перед тим як купити профнастил для даху вивчіть основні експлуатаційні характеристики:

Захисний шар - для підтвердження заявлених характеристик Вам повинні надати сертифікати, так як кількість цинку ми перевірити не зможемо і товщину полімерного покриття теж.

Товщина металу - цю характеристику можна перевірити за допомогою штангенциркуля або мікрометра. Бували випадки, коли на папері написана одна товщина, а в реальності метал тонкіший.

Гарантія - виробник якісної продукції завжди надає письмову гарантію, як правило, вона закріплюється за об'єктом.

Чим відрізняється профнастил від металочерепиці?

У 1981 році в Фінляндії була представлена перша металочерепиця, до цього профнастил був єдиним легким металевим матеріалом для даху. Крім візуальної складової, якщо уважно подивитися на відмінності, то можна виділити тільки 2 істотних:

Кут нахилу покрівлі - профнастил рекомендується стелити на дах з кутом від 8°, в той час як у металочерепиці мінімальний кут нахилу 14°. Це може бути важливим аргументом, коли треба перекрити дах з невеликим нахилом, в цьому випадку не доведеться переробляти кроквяну систему.

Міцність - у профнастилу поздовжні ребра жорсткості чудово справляються з механічними навантаженнями, тому його довжина листа може бути до 8-9 метрів. Це буває важливо, коли великий скат покрівлі і не хочеться робити покрівлю з 2 частин. Металочерепиця теж надійна в цьому плані, але за рахунок хвилі її характеристики трохи гірші, ніж у профнастилу - максимальна довжина листа до 6-7 метрів.

Якщо покрівля середньої складності, то у профнастилу буде менше відходів, ніж у металочерепиці, це також варто враховувати при виборі і прорахунках.

Всі інші параметри у них однакові або відрізняються незначно, тому що найчастіше робляться з однієї і тієї ж сировини.

Профнастил для даху

Все нове - це добре забуте старе. Після довгої паузи, профнастил в якості покрівельного матеріалу потихеньку повертається і приваблює покупців нестандартними рішеннями.