Вибір теплоізоляції для будинку непросте заняття, хочеться вкластися в мінімальний бюджет, і при цьому отримати довговічний ефективний утеплювач.

На ринку представлена величезна кількість матеріалів, серед яких можна виділити 4 основних поширених види, вони доступні за ціною, мають хороші теплоізоляційні властивості, довели свою ефективність на практиці і легко монтуються.

Мова піде про мінеральну вату та пінополістирол, які можна розділити на 2 основні підгрупи.

Мінеральна вата:

  1. скловата,
  2. базальтова вата.

 

Пінополістирол:

  1. пінопласт,
  2. екструдований пінополістирол.

 

Як працює будь-який утеплювач

Основний теплоізолятор в будь-якому утеплювачі - це повітря, воно має найменшу теплопровідність 0,026 Вт/(м*К). Завдання будь-якого виробника - ізолювати повітря, створити закритий простір з повітряними осередками (прошарками), які будуть перешкоджати втраті тепла.

Основна відмінність пінополістиролу і мінеральної вати - це структура розподілу цього повітря в матеріалі. У пінополістиролу закриті осередки, повітря таким чином надійно ізольовано, внаслідок чого, паропроникність матеріалу маленька. У мінеральної вати структура «відкрита», тобто немає ізольованих осередків, тому паропроникність висока.

структура пінопласту та базальтової вати

Недолік відкритої структури мінеральної вати

Найбільший ворог для утеплювача - це волога, у вигляді пари або у вигляді рідини, її теплопровідність набагато вища (у води λ = 0,6 Вт/(м*К)). Для теплоізоляції мінеральною ватою обов'язково необхідно використовувати паро-гідроізоляцію.

Якщо все так очевидно, пінополістирол не боїться води, а мінеральна вата боїться, то чого не використовувати всюди пінополістирол? Пожежна безпека - один з головних чинників, чому останнім часом повсюдно застосовують мінеральну вату. Другий аргумент на користь мінеральної вати - паропроникність.

Один з ключових чинників, при підборі матеріалу, вважається ділянка яку утеплюють, для кожної є необхідні вимоги.

Утеплення цоколя або підвалу

Найкращим утеплювачем для даного завдання буде екструдований пінополістирол. Він міцний та не боїться вологи, тому нема потреби монтувати додаткову гідроізоляцію. Термін ефективної експлуатації 30-50 років. Найважливіший показник - ціна, інший матеріал не може конкурувати з ним. Також прекрасно підходить в якості утеплювача підлоги по грунту.

утеплення цоколя екструдованим пінополістиролом

Утеплення фасаду

Тут не так все однозначно, за перше місце вже давно воюють пінопласт і базальтова вата. Обидва утеплювачі прекрасно справляються з поставленим завданням і у кожного є свої переваги і недоліки.

  • Пінопласт - недороге ефективне рішення, утеплювач досить міцний, хороша теплоізоляція. Застосовується для штукатурного або вентильованого фасаду. Утеплення каркасних будинків не практикується через погану паропроникність. З істотних недоліків можна відзначити тільки горючість матеріалу, тому при будівництві багатоповерхових будинків він не проходить пожежну безпеку. Ефективний термін служби 15-50 років, залежить від виробника.
  • Базальтова вата – більш дороге рішення, ціна і є головним недоліком. Для штукатурного фасаду вартість одного квадратного метра може бути у 2-3 рази більше, ніж пінопласту. У разі вентильованого фасаду застосовуються плити середньої щільності, тому різниця в ціні не така вже суттєва. Для каркасного будинку в основному використовують мінеральну вату, це може бути базальтова або скловата.

 

утеплювач для фасаду

Досі точаться суперечки щодо доцільності використання пінопласту і базальтової вати, кожен забудовник наводить свої аргументи, хтось намагається довести, що при однаковому результаті немає сенсу платити більше, деякі приводять як головний аргумент пожежну безпеку і паропроникність.

Наша компанія більш як 10 років займається утепленням фасадів, і ми можемо дати таку пораду - для капітального житлового будинку краще використовувати базальтову вату, завдяки паропроникності в приміщенні буде здоровий мікроклімат, плюс матеріал не горить і не дає розповсюджуватися вогню.

Пінопласт доцільно застосовувати для промислових будівель і господарських споруд.

Утеплення даху

Який утеплювач для даху краще? Як і з фасадом думки розділилися, деякі фахівці радять пінопласт і екструдований пінополістирол, інші пропонують утеплювати тільки мінеральною ватою. Ми рекомендуємо розглядати виключно базальтову вату, оскільки за всіма характеристиками вона перевершує аналоги, а ціна при цьому майже не відрізняється.

Переваги базальтової вати:

  • Ціна - якщо порівняти всі 4 матеріали, то різниця буде в межах 5-15%, і не завжди базальтова вата буде дорожче.
  • Термін ефективної експлуатації - у базальтової вати понад 50 років, у скловати він значно менше 5-20 років в залежності від виробника.
  • Паропроникність - каркас скатної покрівлі робиться з дерева, тому можливість утеплювача «дихати» не дає утворюватися грибку або цвілі.
  • Пожежна безпека - складається з кам'яних волокон на 97%, тому не горить.

 

утеплювач для даху

Недоліки базальтової вати: якщо порівнювати кам'яну вату для утеплення покрівлі з іншими матеріалами, то не можна виділити жоден істотний недолік.

Висновок: для утеплення цоколя або підвалу ідеально підійде екструдований пінополістирол. Штукатурний або вентильований фасад можна утеплювати і пінопластом і базальтовою ватою, все залежить від бюджету і вимог до будівлі. Каркасні будинки рекомендується утеплювати виключно паропроникним утеплювачем, тобто мінеральною ватою. Утеплювач для даху - поза конкуренцією базальтова вата.