Декоративна штукатурка – це неоднорідна маса з різними добавками призначена для декорації, яка використовується для фінішної обробки стін. Останнім часом вона стає все більш популярною прикрасою стін як всередині приміщення, так і зовні. Декоративна штукатурка довговічна і екологічно чиста, тому все частіше замінює стандартні рішення - шпалери, плитку або звичайну фасадну штукатурку. Її різноманітність настільки велика, що можна підібрати практично будь-який малюнок. Також можна надати стіні вид гранітного каменю, шовку, мармуру або металу. Для фасадів та внутрішніх робіт часто використовується штукатурка під фарбування, таким чином можна підібрати практично будь-який колір і відтінок.

декоративна штукатурка

Декоративна штукатурка, крім унікального виду, має масу переваг:

  • водонепроникність;
  • висока зносостійкість;
  • екологічно чистий матеріал;
  • не вимагає догляду, можна мити мильним розчином;
  • пожежобезпечна.

 

За складом декоративну штукатурку можна розділити на 4 види:

  • акрилова;
  • мінеральна;
  • силіконова;
  • силікатна.

 

Кожен вид має свою кольорову гаму і рекомендації з експлуатації. Важливо розуміти в яких умовах буде перебувати поверхня, на якій матеріал буде наноситися і яке колірне рішення необхідно. Перед тим як купити декоративну штукатурку обов'язково треба проконсультуватися з фахівцем.

Давайте для прикладу розглянемо мозаїчну декоративну штукатурку і дізнаємося на що необхідно звертати увагу при виборі.

Мозаїчна штукатурка: застосування

Сучасні мозаїчні штукатурки являють собою довговічне покриття, яке чудово працює зовні - на фундаментних цоколях, плінтусах, карнизах, пилястрах, сходових прольотах, декоративних вертикальних фрагментах зовнішніх стін. Структура матеріалу дозволяє використовувати велику кількість кольорів і відтінків.


Мозаїчна штукатурка ідеально підходить для місць, які часто піддаються механічним впливам.

Можливості використання мозаїчної штукатурної маси дуже великі. Варто відзначити, що мозаїчна штукатурка підходить тільки для постійних і щільних стін з бетону, гіпсу, гіпсокартону, цементних та цементно-вапняних розчинів. Нанесення мозаїчної штукатурки на розсипчасті або погано підготовлені поверхні буде пов'язано зі швидко появою помітних тріщин (які дуже важко видалити).

В останні роки штукатурка також все частіше використовується для інтер'єрів - в житлових приміщеннях, таких як кухня, ванна кімната або вітальня. Різноманітні кольори і текстури дозволяють створювати тисячі потенційних варіантів. Мозаїчна штукатурка на внутрішній стінці виглядає дуже цікаво і може сміливо конкурувати з традиційними рішеннями.

Підготовка підкладки для мозаїчної штукатурки

Мозаїчна штукатурка досить проста в нанесенні. Основа повинна бути абсолютно сухою, гладкою і чистою від усіх слідів пилу і бруду. Добре заповнити тріщини і всі нерівності. Це правда, що мозаїчна штукатурка також може наноситися на не дуже рівні поверхні, але це буде пов'язано зі значною витратою матеріалу (і, як наслідок, з помітним збільшенням витрат). Перед штукатуркою нам потрібно правильно підготувати підкладку, щоб компенсувати її поглинаючу здатність. Не забувайте використовувати тільки високоякісні грунтовки, це безпосередньо впливає на термін служби штукатурки.


Умови під час штукатурних робіт

Наносимо мозаїчну штукатурку при температурі від 5 до 25 °С. Крім того, будьте обережні з сонячними променями, які можуть викликати дуже швидке висихання розчину. У разі штукатурки зовнішніх фасадів ми також повинні враховувати поточні погодні умови. Не можна наносити штукатурку під час атмосферних опадів або інтенсивного сонячного світла.

бауміт мозаїка

Витрата декоративної штукатурки

Крім ціни, необхідно також звернути увагу на продуктивність мозаїчної штукатурки. Середня витрата матеріалу становить від 3 до 5,5 кг/м2 (ці значення можуть сильно відрізнятися в залежності від виробників і розміру крихти). Тому варто уважно розраховувати необхідну кількість і по можливості підготувати максимально рівну стіну для виключення надмірних витрат.

Якісна декоративна штукатурка коштує недешево, але конкурентна за ціною з традиційними рішеннями. Багатий вибір структури і відтінків не обмежує фантазію і можливості майстра, тому при будівництві або ремонті рекомендуємо звернути увагу на цей варіант оформлення стін.