Шкода та екологічність лінолеуму

Поза всяким сумнівом, кожна людина, яка облаштовує самостійно свій будинок, віддає перевагу якісним і безпечним матеріалам. Сучасний будівельний ринок давно наповнений різними покриттями підлоги, серед яких лінолеум, ламінат, паркет, кахель. Для хорошої теплоізоляції під нього кладуть спеціальну сировину із гірських порід.

Багатьох недосвідчених людей, які тільки починають свій шлях у будівництві, напевно цікавить те саме питання: що таке базальтова вата, наскільки екологічний продукт, що стелиться на підлогу, і чи шкідливий лінолеум для здоров'я. Насправді про це ходять справжні легенди. Спочатку потрібно розібратися, із чого виробляють товар.

Чи шкідливий лінолеум для здоров'я: оцінка складу

Лінолеуми відносять до великої групи підлогових матеріалів. Залежно від різновиду вони відрізняються один від одного хімічним складом, призначенням та кількістю шарів. Виходячи з цього, виділяють:

  • синтетичний - головною складовою виступає ПВХ-речовина (полівінілхлорид);
  • натуральний лінолеум, екологічність якого гарантується спеціальним складом на основі льону.

Купуючи екологічний будматеріал у квартиру або будинок, питання про шкоду лінолеуму для здоров'я недоречне, оскільки між перерахованими видами буде відчутна різниця тільки у вартості товару.

Так чи шкідливий лінолеум у квартирі? З натуральним покриттям все ясно. Що стосується синтетичного виробу, у стабільному стані воно небезпеки для здоров'я людини не несе. Шкідливим матеріал може бути в процесі загоряння, але й тут можна посперечатися, оскільки якісне покриття, яке в асортименті пропонує компанія Itera Group, погано запалюється. Також усі рулони мають сертифікат відповідності санітарним нормам.

Чи шкідливий лінолеум у квартирі: основні критерії вибору

До проблеми безпеки слід віднести і метод укладання, адже останнім часом виріб не просто кріпиться плінтусом до підлоги, а застосовуються спеціальні клейкі речовини та мастики. Наносити клей необхідно лише з дотриманням інструкції та відповідного виду (тобто для кожного типу покриття продається певний вид клейової основи).

Чи варто купувати лінолеум, шкідливий чи ні він для оточення? Захист здоров'я, безсумнівно, є головним критерієм класифікації товарів. На кожній упаковці вказано клас безпеки виробу відповідно до маркування. Насправді незнання породжує домисли про шкоду лінолеуму здоров'ю. Підбираючи матеріал на підлогу, потрібно керуватися наступними порадами:

  • перед покупкою ознайомитися з різновидами та класами безпеки;
  • не спокушатися сильно дешеві товари;
  • ознайомитися з доцільністю застосування разом із системою «тепла підлога».

Якщо покриття правильно експлуатується, міф про те, чи шкідливий лінолеум, розвіється сам по собі. Виріб прослужить не один рік без шкоди для оточення.