Що таке базальтова вата: короткий огляд теплоізоляційного матеріалу

На загальному фоні великого будівництва основне місце займають теплоізоляційні матеріали, які створюють тепло та комфорт у приміщенні, підтримують та зберігають необхідну температуру у житлі. Здійснювати роботи з утеплення можна як на етапі зведення, так і в готовому будинку. Яким матеріалам віддати перевагу — завдання не з простих, адже на ринку сьогодні безліч пропозицій. Базальтова або мінеральна вата - що це і чим відрізняється, розглянемо нижче.

Базальтова вата - що це за продукт і де його можна застосувати? На сучасному ринку будівельних товарів представлений величезний асортимент утеплювачів, які мають свої характеристики, переваги та недоліки, що дозволяє визначити сферу його застосування. Одним із найбільш затребуваних сучасних матеріалів, що сприяють ефективному та надійному утепленню, є базальт як різновид мінеральної вати.

Базальтова вата – це спресована плита з обплетених волокон. Базальтовий утеплювач виробляється з гірських порід, в основі яких лежать переважно габро-базальтові. Завдяки своїм властивостям він затримує тепло взимку та зберігає прохолоду влітку.

Базальтова вата: що це, склад та види

У складі сировини можуть використовуватись такі метаморфічні породи, як діоксид кремнію, оксиди алюмінію, заліза, кальцію та інші схожі за хімічним складом речовини. Базальтовий утеплювач - це маса, що складається з голок ниток довжиною близько 5 см. Поділяють наступні види матеріалу:

  • скловата;
  • шлаковату;
  • базальтова.

Кожен має свою технологію виготовлення.

Виробництво кам'яної вати

У виробничих умовах використовується розплав відходів гірничопереробної промисловості. Технологія виготовлення утеплювача подібна до виверження вулкана і складається з декількох етапів. Після дроблення порошкоподібну масу нагрівають і в цей момент утворюються волокна. Залежно від того, який матеріал потрібно виготовляти (жорсткий або м'який), процес зупиняється. Завершується виробництво пресуванням на конвеєрній стрічці та формуванням плит або рулонів.

Сфера застосування

На сьогоднішній момент базальтовий утеплювач - це найпоширеніший вид теплоізоляції, що широко застосовується у всіх галузях: для утеплення настінного та підлогового покриття, дахів та інших об'єктів. Компанія Itera Group займається продажем високоякісної сировини бренду Rockwool. Це означає, що матеріал відповідає усім екологічним нормам безпеки.

Кожна людина, яка самостійно облаштовує свій будинок, віддає перевагу якісним матеріалам. Нерідко, коли справа доходить до покриття, виникає суперечка про шкоду і екологічність лінолеуму. Докладно про це можна прочитати в іншій статті.