Мінеральна вата: що це та які її функції у будівництві

Кожна людина мріє про теплий та затишний будинок, а завдяки сучасним будівельним матеріалам сьогодні це стало цілком реально, адже одних цегляних та бетонних стін недостатньо, щоб житло було нехолодним. Про те, що таке мінеральна вата, чули багато, але не всі знають про властивості та переваги матеріалу.

Мінеральна вата – це один із видів утеплювачів, який є необхідним джерелом зменшення втрат тепла, особливо у період нинішнього регулярного зростання цін на енергоносії. Мінвата також має відмінні звуко- та теплоізоляційні властивості.

Види мінвати

Будь-який вид утеплювача, що складається з тонких ниток на мінеральній основі, це мінеральна вата - надійна натуральна сировина з різною структурою волокон, що дозволяє використовувати виріб у різних конструкціях.

Мінвата - це багатофункціональний матеріал з унікальними характеристиками, отриманий з розплавів гірських порід, завдяки чому виріб виходить високої якості, з тривалим терміном експлуатації. Таким чином, мінвату використовують при будові житлових приміщень та будівель.

Залежно від складу вата може поділятися на такі різновиди:

Що таке мінеральна вата? Мінвата - це волокниста теплоізоляційна сировина, яка також складається з металургійних шлаків та їх сумішей. Підвиди продукту мають різну товщину ниток, різні параметри термостійкості, опору до динамічних навантажень та інші характеристики.

За класифікацією та сферою застосування мінеральну вату поділяють на:

  • легку;
  • тверду;
  • технічну.

Утеплення є важливим будівельним етапом як на старті споруди, так і для готової будівлі. Знаючи, що таке мінвата, зробивши її правильним монтажем, можна досягти відмінної теплоізоляції приміщення.

Основні властивості утеплювача

Мінеральний матеріал має низку переваг, серед яких слід виділити:

  • високу вогнестійкість;
  • несприйнятливість до грибків, різних агресивних середовищ, гризунів;
  • повна відповідність санітарно-гігієнічним нормам та стандартам якості;
  • незмінність розмірів та форми у процесі експлуатації;
  • високу здатність затримання вологи;
  • низьку теплопровідність;
  • екологічність;
  • тривалий термін служби;
  • простий монтаж.

Мінвата – що це? Сучасний утеплювач, який міститься між двома захисними прошарками — вітробар'єром та паробар'єром. Про те, що таке паробар'єр і що таке вітробар'єр, читайте в інших статтях.

Для яких цілей використовується мінеральна вата

Область застосування матеріалу досить широка. Його використовують як у процесі приватного будівництва, так і у промислових масштабах. Головним чином даний продукт служить відмінною тепло-і звукоізоляцією поверхонь, які можуть стати об'єктом впливу високих температур. Крім того, мінвата використовується для утеплення перегородок стін, дахів та мансардних надбудов.

Купити високоякісний матеріал від виробника пропонує компанія Itera Group на найвигідніших умовах. Повний асортимент продукції є на складі підприємства, що дозволяє не чекати на поставки з регіонів, а в будь-який момент замовити товар у потрібній кількості.