У попередній статті ми вже розібралися в принципах роботи вентиляції та її основних видах. У цій статті розглянемо призначення окремих елементів вентиляції та зони їх застосування на прикладі лідера-виробника – Vilpe.

Види вентиляційних елементів

  1. Припливні. Забезпечують надходження свіжого повітря в приміщення.
  2. Витяжні. Забезпечують виведення застояного повітря.
  3. Припливно-витяжні. Об'єднують властивості перших двох видів і відносяться до примусового типу вентиляції, так як є механічними.

Класифікація за зонами застосування 

Вентиляція через стіну

Монтується для провітрювання цокольних приміщень, підвалів, гаражів, кімнат приватного будинку або квартири і т.д.

Природна вентиляція облаштовується за допомогою станового припливного клапана (зовнішньої решітки). Такий варіант частіше використовується для приватних будинків в широтах з помірними коливаннями клімату, так як контролювати обсяг і температуру повітря, що поступає не представляється можливим. Крім того, при промерзанні вентиляційної решітки промерзає і стіна навколо.

Примусова вентиляція більш популярна. Елементи припливу та видалення повітря автоматизовані, дозволяють контролювати повітряний потік і його температуру за рахунок змонтованого рекуператора та вентилятора, зручного в управлінні контролера.

вентиляция в стене

Вентиляція покрівлі

Вентиляція підпокрівельного простору – запорука довгої служби несучих конструкцій і будинку в цілому, крім того, кімнатне повітря або скупчення газів у каналізаційних виходах також виводять через покрівельну вентиляцію.

Природна покрівельна вентиляція використовується частіше, для цього залишають зазори на карнизному звисі і монтують витяжні елементи в області коника – коньковые аэраторы, KTV вентилі або високі дефлектори (для скатів з малим кутом).

Примусовою вентиляцією можуть бути вентилятори, які виведуть застояне повітря з приміщень або каналізації, а також припливно-витяжні установки, що забезпечують повітрообмін по всьому будинку через систему каналів.

вентиляция кровли

Каналізаційна вентиляція

Монтується на виході каналізаційного каналу для видалення зайвої вологи та токсичного повітря з домішками аміаку, газу радону.

В цьому напрямку примусова вентиляція вважається більш ефективною і надійною, тому що подача повітря не залежить від тиску, а добре провітрювана каналізація прослужить значно довше. Необхідні елементи – вентиляційний вихід з вентилятором або з простим ковпаком, в разі природної вентиляції.

Призначення елементів вентиляції

 

коньковый вентиль

Кониковий вентиль

Витяжний елемент природної вентиляції, призначений для аерації підпокрівельного простору скатної покрівлі. Монтується на конику та покривається обраним облицювальним матеріалом.

 

 

vilpe вентиль

KTV вентиль

Витяжний елемент природної вентиляції для підпокрівельного простору скатної покрівлі. Аератор покрівлі монтується в радіусі метра від коника. Має кілька конфігурацій основи для різних типів покрівлі.

 

 

дефлектор вилпе

Дефлектор

Подовжений витяжний елемент природної вентиляції, призначений для підпокрівельного простору плоскої або скатної покрівлі з малим ухилом. Можна укомплектувати патрубком для подовження елемента.

 

 

цена вентиляции

P вентиляційний вихід

Подовжений витяжний елемент вентиляції для виведення кухонної витяжки або каналу повітровода. Також використовується для вентиляції покрівельних конструкцій і горищ. Може бути частиною природної вентиляції (труба + ковпак), або примусової (якщо обладнаний вентилятором). Окремо купується прохідний елемент (основа) для різних типів покрівлі.

 

вентиляция вилпе

S вентиляційний вихід

У призначенні подібні з P вентиляційними виходами, однак монтуються на готову трубу або вентиляційну шахту. Може бути обладнаний вентилятором.

 

 

канализационный выход

Вентиляційні виходи каналізації

Подовжений витяжний елемент для вентиляції каналізаційних труб. Може бути обладнаний вентилятором або простим ковпаком, мати шар теплоізоляції, виготовлятися з поліпшених матеріалів для підвищеної стійкості до аміаку і радону.

 

цокольный дефлектор

Цокольний дефлектор

Припливний елемент для природної вентиляції цокольної частини будівлі (підвалу, гаража, лазні і т.д.), забезпечення припливу повітря в котельні. Можна укомплектувати патрубком для подовження елемента.

 

 

приточная вентиляция

Приточний вентиль із зовнішньою решіткою

Припливний елемент для провітрювання внутрішніх приміщень. Монтується в стіну. Найпростіші моделі можуть виробляти шум. Останні моделі комплектуються термостатом і автоматично контролюють повітрообмін, або ж регулюються вручну контролером.

 

 

вентилятор vilpe

Електричний припливний вентиль

Елемент з вентилятором для забезпечення припливу повітря у вентиляційні канали. Монтується на горизонтальній поверхні (даху).

 

 

вилпе вентиляция

Припливно-витяжний елемент Vilpe IO

Призначений для припливу та видалення повітря без втрати тепла. Монтується на зовнішню сторону стіни, з'єднується із вентиляційною трубою.

 

 

контроль вентилятора

Контролер

Призначений для ручного регулювання швидкості обертання вентиляторів. Часто застосовується для приміщень з підвищеною вологістю – санвузлів, кухонь і т.д.

 

 

вентиляция дома автоматическая

Плата Eco Monitor

Призначена для управління даховими вентиляторами (до 5 шт. одночасно). Дозволяє контролювати швидкість обертання і відслідковувати працездатність.