Вогнетривкий фольгований утеплювач широко застосовується як в промисловому, так і в приватному будівництві. Однак за яких умов варто використовувати тепловідбивний матеріал знають далеко не всі. У цій статті розберемо, в яких випадках матеріал необхідний, а в яких призведе до порушення мікроклімату в приміщенні.

Як це працює?

Вогнетривка теплоізоляція представляє собою шар утеплювача з одностороннім покриттям фольгою, іноді прошитий металевою сіткою. Формати матеріалу – плити, мат або «шкаралупа» для труб стандартного діаметру.

вогнетривка теплоізоляція

Подібна теплоізоляція використовується як в промислових цілях, так і в побутових. Залежно від області використання змінюється і принцип дії фольгованого шару.

В побутових умовах (наприклад, при ізоляції системи теплої підлоги або сауни) матеріал розміщують фольгованою стороною до приміщення і залишають 20 мм-овий зазор. Таким чином фольга не тільки виступає в ролі пароізоляційного шару, але й відображає до 97% теплового випромінювання всередину приміщення.

Для технічної теплоізоляції (наприклад, вогнезахисту металевих конструкцій) фольгований шар залишають зовні, що створює ефект антиконденсатної плівки. Важливо враховувати, що для технічних цілей підійдуть тільки високотемпературні утеплювачі & ndash; базальтова вата, наприклад. Вона витримує температуру до 250˚C і відкрите горіння.

Зони використання

утеплювач для баніСауны и бани. У подібних приміщеннях постійно підтримується висока температура і вологість, тому утеплювач для бані повинен вберегти несучі конструкції від гниття, а стіни від появи цвілі. Якісна ізоляція стін і стелі фольгованим утеплювачем легко позбавить власників від подальших проблем з мікрокліматом і витратами на опалення.

тепла підлогаТепла підлога. Для максимального ефекту від системи теплої підлоги та мінімальних витрат на опалення фольгований утеплювач використовують в якості підкладки. Таким чином теплові промені відбиваються всередину приміщення, не поширюючи тепло на стелю сусідів, наприклад.

Теплоізоляція трубопроводів. Питання особливо актуальне для приватних будинків. Щоб уникнути замерзання води та розриву труб важливо подбати про якісну теплоізоляцію, яка до того ж не дозволить збиратись конденсату. Фольгований пароізоляційний шар на утеплювачі відмінно впорається з цим завданням.

теплоізоляція трубопроводаДимарі. Димарі проходять як всередині, так і зовні будинку, проганяючи гаряче повітря. Постійна різниця температур призводить до утворення конденсату, який, замерзаючи і розширюючись, здатний зруйнувати навіть цегляну кладку. Саме тому димар обклеюють вогнетривкою базальтовою ватою або надягають готову «шкарлупу» на металічну трубу.

вогнетривка ізоляція ціна

Повітроводи. Повітропровід також утеплюється через різницю температур, а в разі громадських об'єктів ще й для забезпечення пожежної безпеки.

Металічні несучі конструкції. Промислові та громадські споруди часто мають несучі конструкції з металу, які при пожежі втрачають міцність від високої температури. Щоб уникнути обвалення до приїзду пожежних металеві елементи ізолюють вогнетривкою базальтовою ватою.

Промислові резервуари. В цьому випадку якісна теплоізоляція грає вирішальну роль: створює комфортні умови для зберігання речовини, захищає резервуар від механічних пошкоджень і корозії внаслідок конденсації вологи, знижує кількість випарів, забезпечує пожежну безпеку об'єкта. На резервуари плити утеплювача монтуються максимально щільно, а потім обшиваються оцинкованим залізом або алюмінієм.