Лінолеум - найпоширеніше покриття для підлоги в нашій країні, не дивлячись на демократичну ціну матеріал в процесі експлуатації показує себе з кращого боку. Він несприйнятливий до вологи та мікроорганізмів (не гниє) в приміщенні, простий в укладанні, не вимагає особливого догляду, а висока зносостійкість дозволяє не замислюватися про ремонт протягом багатьох років.

Як і будь-який інший продукт, лінолеум володіє певними характеристиками, вивчивши які нам буде легше зробити вибір. Для початку розглянемо види, які вони бувають і для яких приміщень їх доцільно використовувати.

Натуральний лінолеум - зроблений з натуральних компонентів, до складу входить масло природного походження (частіше лляне) і дерев'яне або коркове борошно. Ця суміш піддається тривалій термообробці, а потім наноситься на тканину з рослинних волокон (джутова, конопляна або лляна основа). Основний недолік - висока ціна, тому він не такий поширений в Україні.

натуральний лінолеум

Застосування: дитяча кімната, лікарні та поліклініки, рекомендується для людей, які страждають алергією або астмою.

Полівінілхлоридний (ПВХ) лінолеум - як випливає з назви, основним матеріалом для виробництва є полівінілхлорид. Завдяки невисокій ціні і відмінним експлуатаційним якостям це найпоширеніший тип лінолеуму, який Ви можете зустріти практично в будь-якому магазині.

Лінолеум ПВХ

Застосування: будинки, офіси, приміщення з високим навантаженням на підлогу.

Гліфталевий (алкідний) лінолеум - в процесі виготовлення захисного шару використовуються алкідні смоли, основа тканинна. Відносно крихкий, останнім часом такий лінолеум практично не використовують.

Колоксіліновий лінолеум - виготовляється з технічної нітроцелюлози без основи. Вологостійкий, еластичний, поверхня блискуча. Вимагає ідеально підготовлену основу. Останнім часом застосовується дуже рідко.

Лінолеум-релін - специфічне покриття, яке вже практично не використовують. Складається з двох шарів, основа - з роздробленої б/у гуми або бітуму, верхня частина з синтетичного каучуку з добавкою різних пластифікаторів і пігментів. Його можна зустріти в старих будівлях часів радянського союзу - аеропорти, спортзали, лікарні, промислові будівлі.

Останні три види рідко використовуються і мають багато специфічних вимог, тому обмежимося їх короткою характеристикою і далі розглядати не будемо.

За статистикою понад 90% продажів припадає на ПВХ лінолеум, тому в даній статті ми і розглянемо більш детально цей продукт. Він вважається одним з найбільш бюджетних варіантів для покриття підлоги, тому що крім привабливої ціни, його ще легко укладати - це значно зменшує кінцеву вартість.


При виборі нас цікавлять три основні чинники:

  • строк служби,
  • ціна,
  • рисунок поверхні.


Термін служби лінолеуму

Перше на що необхідно звернути увагу - це орієнтовний термін служби. Для простоти вибору всі європейські виробники використовують три основні класи - побутовий, напівкомерційний, комерційний. Перша цифра вказує на призначення, друга має рекомендаційний характер по інтенсивності навантаження.

Класи зносостійкості лінолеуму:

Побутовий – 21, 22, 23;
Напівкомерційний – 31, 32, 33, 34;
Комерційний – 41, 42, 43;

Також термін служби залежить від структури матеріалу, який можна розділити на 2 види:

гомогенний лінолеум

Гомогенний лінолеум – простими словами одношаровий. Структура щільна, однорідна, покрита зверху захисним шаром. Такий тип лінолеуму, як правило, відноситься до комерційного сегмента. Доцільно використовувати в приміщеннях з підвищеним навантаженням - магазини, лікарні, кафетерії тощо. З недоліків можна відзначити один суттєвий - обмежена колірна гамма.

Гетерогенний лінолеум - багатошаровий, зазвичай 3-6 шарів. Найпоширеніший тип для побутового та напівкомерційного використання. Різниться між собою матеріалом підкладки. Розглянемо 4 основних види:

лінолеум - спінена основаОснова з спіненого ПВХ (зверху вниз)

  1. Захисний шар — ПВХ високої щільності товщиною 0,15-0,8 мм.
  2. Декоративний шар — рисунок покриття.
  3. Лицьова піна — вирівнюючий шар, на який наноситься рисунок лінолеуму, а також тиснення.
  4. Склохолст — відповідає за міцність і збереження геометрії.
  5. Тильна піна — спінений ПВХ. Є своєрідним утеплювачем, поверхня лінолеуму не віддає тепло стяжці.

 

Плюси спіненої основи:

- стійкість до навантажень – не з’являються хвилі,
- висока якість за прийнятною ціною,
- покриття не набирає холод від стяжки.

Мінуси спіненої основи:

- при використанні теплої підлоги рекомендована максимальна температура 27 °C.

Завдяки співвідношенню ціна/якість є найпоширенішим видом лінолеуму. Комфорт, якість поверхні і тривалий термін експлуатації виділяють його серед інших видів.

Лінолеум - основа повстьОснова на повсті (зверху вниз)

  1. Захисний шар — ПВХ високої щільності товщиною до 0,3 мм.
  2. Декоративний шар — рисунок покриття.
  3. Лицьова піна — вирівнюючий шар, на який наноситься рисунок.
  4. Повстяна основа — синтетична тканина, що забезпечує геометричну стабільність розмірів.

 

Плюси повстяної основи:
- недороге рішення,
- відносно хороша зносостійкість.

Мінуси повстяної основи:

- низька стійкість до точкових навантажень, будуть залишатися сліди від каблуків і меблів.

Лінолеум на повстяній основі відноситься до бюджетного рішення, не варто чекати від такого покриття служби понад 5-8 років, скоріше він підійде як тимчасове рішення або для приміщення, де навантаження мінімальне.

Лінолеум - дубльована основаДубльована основа (зверху вниз)

  1. Захисний шар — ПВХ високої щільності товщиною 0,15-0,8 мм.
  2. Декоративний шар — рисунок покриття.
  3. Лицьова піна — вирівнюючий шар, на який наноситься рисунок лінолеуму, а також тиснення.
  4. Склохолст — відповідає за міцність і збереження геометрії.
  5. Тильна піна — спінений ПВХ. Є своєрідним утеплювачем, поверхня лінолеуму не віддає тепло стяжці.
  6. Повстяна основа — синтетична тканина, що забезпечує додаткову стабільність. Дозволяє компенсувати невеликі нерівності підлоги.

 

Плюси дубльованої основи:
- стійкість до навантажень,
- покриття не набирає холод від підлоги,
- стійкість до перепадів температур,
- справляється з точковими навантаженнями,
- компенсує невеликі нерівності,
- термін служби 10-20 років.

Мінуси дубльованої основи:

- при використанні теплої підлоги рекомендована максимальна температура 27 °C,
- відносно висока ціна.

Цей тип лінолеуму більше відноситься до напівкомерційного, ціна хоч трохи вище, але зносостійкість і термін служби це компенсує.

каландрований лінолеумКаландрований лінолеум (зверху вниз)

  1. Захисне покриття — відповідає за зносостійкість.
  2. Плівка з рисунком — дизайн покриття. Насправді це тонка плівка, на яку наноситься рисунок.
  3. Каландрований лист — щільна основа з ПВХ, надає покриттю міцність.


Каландрований відрізняється від інших видів не тільки за технічними характеристиками, але і за способом виробництва. Якщо звичайний лінолеум виготовляється наливним способом - кожен шар по черзі наливається на основу, то каландрований лінолеум виробляється за допомогою пресування.

Плюси каландрованого лінолеуму:
- стійкість до навантажень,
- стійкість до перепадів температур - можна використовувати в неопалюваних приміщеннях,
- великий вибір кольорів та структур,
- тривалий термін служби.

Мінуси каландрованої основи:
- обов'язкова вимога - висока якість підготовки основи,
- відносно висока ціна.

Чудове покриття для підлоги, підійде для всіх приміщень з високими вимогами до зносостійкості. Великий вибір рисунків дозволяє оформити приміщення на будь-який смак. Можна використовувати в неопалюваному будинку, де проживання має тимчасовий характер, навіть нульова температура не зашкодить такому лінолеуму.

Ми розглянули всі основні характеристики ПВХ лінолеуму та зараз зробимо підсумки, грунтуючись на наших знаннях і порадах професіоналів.

Клас зносостійкості

Для будинку або квартири:

- тимчасове рішення – можна сміливо брати 21 або 22 клас на повстяній основі, це найбюджетніший варіант, лінолеум прослужить 5-8 років.

- постійне використання – рекомендуємо 23, 31, 32 на спіненій основі, таке покриття буде служити 10 - 20 років в залежності від виробника.

Для кухні або приміщень з високою вологістю не рекомендується покриття на повстяній основі.

Приміщення з середнім навантаженням:

- тимчасове рішення – 23, 31, 32 клас на спіненій основі, лінолеум на повстяній основі не впорається з таким навантаженням, а покриття меншого класу дуже швидко прийде в непридатність.

- постійне використання – доцільно використовувати 32, 33, 41, 42 клас зносостійкості на спіненій або дубльованій основі, також підійдуть недорогі рішення гомогенного (одношарового) лінолеуму або з каландрованою основою.

Приміщення з високою прохідністю:

постійне використання – найдовговічнішим буде гомогенний і каландрований лінолеум 34, 43 класу, ці 2 види розраховані на таке високе навантаження.

Товщина основи лінолеуму

Часто можна зустріти інформацію про те, що від товщини основи лінолеуму залежить теплоізоляція і шумоізоляція. Багато продавців навіть переконують, що підлога буде теплою. Звичайно, кілька міліметрів повсті або спіненого ПВХ будуть перешкоджати поширенню шуму і витоку тепла, але цієї товщини явно недостатньо. Товстіша основа впливає на м'якість покриття, чим товще, тим комфортніше буде ходити босоніж.

Ціна – один з факторів, який впливає на наш вибір. Іноді можна зустріти лінолеум з однаковими або схожими характеристиками, але з великою різницею в ціні.

Перше на що необхідно звернути увагу – бренд, як довго він на ринку та які у нього відгуки. Якщо Ви вже вирішили купити лінолеум, ми рекомендуємо вибирати продукцію провідних виробників, це гарантує якість покриття і тривалий термін експлуатації.

Також важливі умови зберігання – рулони повинні зберігатися в закритому сухому приміщенні при температурі 15-20 ºС. Погодьтеся, утримувати склад і опалювати його взимку дорого. Тому ціна на базарі або у недобросовісного продавця може бути меншою, ніж в спеціалізованому магазині.

ВАЖЛИВО! Якісний лінолеум не пахне. Якщо Ви відчуєте різкий запах, то це говорить про те, що при виробництві використовували шкідливі для здоров'я речовини.

Рисунок поверхні – тут немає ніяких обмежень чи рекомендацій, все залежить від Вашої фантазії. У якісного покриття колір не вигорає протягом всього терміну служби експлуатації.