Правильно підібраний клей для плитки є половиною успіху в процесі побудови плиток. Проте великий вибір плиткових адгезивів може викликати у вас запаморочення. Важливо, щоб ми дізналися всі параметри.

При виборі клею для плитки ви повинні враховувати такі фактори, як:

- тип поверхні, на якій ми розміщуємо плитки, особливо тип штукатурки;

- збиральна ділянка - будь то стіна або підлога, і чи будуть плитки встановлені всередині або зовні;

- умови, при яких використовуються плитки - вплив високих або низьких температур, вологість. Наприклад, для застосування клею для теплих підлог.

Клей для плитки підлогової

Необхідну інформацію про клей можна знайти у консультанта з продажу або на упаковці, більш докладні дані можна знайти на картці технічного продукту або дізнатись безпосередньо у виробника.

На упаковці мають бути відповідні маркування:

Тип клея відзначений буквою:

C - цементний клей;

D - дисперсійний клей;

R - адгезив на основі реактивних смол;

Клеї додатково поділяються на класи:

1 - звичайно зв'язуються клеї;

2 - клеї з підвищеними параметрами;

F - швидкотвердіючий адгезив;

Т- адгезив зі зменшеним стоком;

E - клей з розширеним часом відкриття;

S1 - деформуючий клей;

S2 - високодеформуючий клей;

Клей для плитки

Вибір клею залежить від місця застосування, виходячи з цього і складається ціна на клей для плитки.

Для склеювання внутрішньої плитки просто виберіть водонепроникний клей. Однак для склеювання зовні нам знадобиться водостійкий, морозостійкий і деформуючий клей. Для установки плиток на стінах найкраще використовувати клей зі зменшеним стоком. Для кімнат, які ми змушені використовувати, незважаючи на ремонт (наприклад, передпокій), ви повинні вибрати швидковисихаючий клей, який схопиться через кілька хвилин.

Вибір клею відповідно до використання:

- звичайний клей, звичайний сполучний зі зменшеним стоком, рекомендується для цементних, цементно-вапняних, гіпсових і штукатурних поверхонь. Наноситься на підкладку, захищену грунтувальною емульсією.

- для склеювання плиток на гіпсокартоні рекомендується використовувати клей на цементній основі, або більш дорогий варіант – еластичний клей, зазвичай зв'язування можливе з підвищеними параметрами після попереднього нанесення грунтовки емульсії на поверхню.

- якщо керамічні плитки укладаються на старий шар глазурі, краще використовувати клей з підвищеною адгезією: цемент або дисперсію.

- для кріплення керамічної плитки на дошках OSB будуть потрібні клеї з підвищеною адгезією, цементом або дисперсією.

Виробники клейових розчинів також застосовують додатковий поділ на розчини: тонкоплівкові (від 2 мм до 5 мм), середньошарові (від 4 мм до 20 мм) і товстоплівкові (більше 2 см). Тонкошарові клеї добре працюють на гладких поверхнях, а там, де стіни нерівні, підходить шар середньої або товстої шаруватості (вирівнювання будь-якої нерівності).

Варто знати, що керамічні плитки мають різну ступінь абсорбації. Для плиток з високим водопоглинанням (мармур, полірована плитка, піщаник, травертин) необхідний цементний клей на основі білого цементу. Використання клею з сірим цементом може призвести до знебарвлення дисперсійного клею для плитки.

Спеціальні клеї з псевдозрідженою консистенцією призначені для великих плиток. Завдяки цьому можна склеїти всю поверхню плитки - це, в свою чергу, зміцнює її структуру і запобігає розтріскуванню.

Підготовка клейового розчину.

При приготуванні клейкого розчину важливо слідувати інструкціям виробника, зокрема, додавати потрібну кількість води, вибирати товщину і спосіб його нанесення, а також час склеювання клею. Завдяки вищевказаним порадам можна уникнути помилок при установці керамічної плитки.

Бауміт – виробник ідеальних клейових розчинів.

Один з кращих виробників плиткового клею – це компанія Бауміт. Клей, до якого ми прикріплюємо плитки, повинен відповідати їх типу і розміру, а також враховувати стан підкладки і місце укладання плитки. 

Для фіксації плиток усередині підходить універсальний водостійкий клей-розчин. Зовні ми повинні використовувати безморозний і водостійкий клей. Це запобігає будь-яким деформаціям підлоги і підкладки, викликаним великими температурними коливаннями. Для плиток на стінах, розчин повинен мати зменшений стік, тому що це дозволяє почати укладання зверху.

Клей для плитки на стену

Щоб отримати бажаний ефект оздоблення плитки, необхідно також належним чином зіставити клей з типом і станом основи. Якщо глазур змонтована на:

- непластичні, необроблені стіни з пористих бетонних блоків;

- на стінах, оштукатурених традиційними цементними і цементно-вапняними розчинами;

- на цементних або ангідридних підлогових стяжках і бетонних стяжках,

ви можете використовувати основні клейкі розчини. Однак краще використовувати клей з підвищеною адгезією до гіпсокартону або цементних панелей. Крім того, вам також необхідно попередньо підготувати субстрат до препарату для адгезії.

При укладанні плиток на старі підкладки з фарбою або іншими адгезивами першою стадією є ретельна підготовка субстрату. Найважливішим є ретельне очищення, знежирення і видалення крихких шарів. Наступним кроком є застосування грунтовки, яка підвищує адгезію. Якщо плитки укладаються на підлогове опалення, не слід забувати, що через часті і значущі зміни температури можуть виникнути невеликі деформації поверхні. Хорошим рішенням є використання гнучких розчинів, здатних компенсувати напруги, що виникають в результаті різниці температур.

Розмір і поглинання плиток також впливає на вибір клею. Наприклад, облицювання натурального каменю характеризуються високою абсорбцією води. Правильний вибір матеріалів усуне ризик неестетичного знебарвлення.

Якщо ми маємо справу з клінкером або глазурованими керамічними виробами - продуктами з дуже низьким поглинанням - рекомендується використовувати спеціалізовані маси, призначені для цих облицювань, розводячи масу тільки в кількості води, рекомендованій виробником. Зайва вода, яка буде під ними викличе проблеми з випаровуванням, через що клей може не зв'язуватися належним чином.

Для плиток ми рекомендуємо масу з псевдозрідженою консистенцією, яка повністю заповнює простір під плиткою. Це зміцнює поверхню оболонки, і захищає розчин від розтріскування.

З цінами на клей для плитки Баумит Ви можете ознайомитися перейшовши за посиланням