Вибір правильної декоративної штукатурки для фасаду будинку - це не тільки питання кольору або його типу, але і текстури. На додаток до гладких фасадних штукатурок виробники пропонують незвичайні текстури, а найпопулярнішими є баранець та короїд. Чим вони відрізняються?

Штукатурка баранець

Штукатурка “баранець”.

Штукатурка типу баранчик отримала свою назву через текстуру, що нагадує пухнасту овечу вовну. Вона створює злегка шорстку поверхню, яку легко чистити і підтримувати в естетичному вигляді. Цю штукатурку також легко пофарбувати фарбою для фасаду, коли виникає необхідність в зміні зовнішнього вигляду. В силу перерахованих переваг фактуру баранчик рекомендують для будівель, розташованих біля доріг з високим рівнем руху або на виробничих підприємствах, де фасад часто забруднюється.


Фасадна штукатурка «жук-короїд».


Штукатурка короїдЦя штукатурка має гладку поверхню з борозенками різної глибини, схожими на сліди від короїдів. Такий фасад також можна перефарбовувати за бажання. Однак вибираючи декоративний ефект, слід пам'ятати, що бруд накопичується в поглибленнях швидше, і, крім того, можуть утворюватися смуги при вологому очищенні. Тому ефект короїда (деревного хробака) слід використовувати головним чином в місцях, які мінімально страждають від впливу пилу чи інших забруднюючих речовин. 

Короїд або баранець - яку штукатурку обрати?

В принципі, все залежить від Вашого смаку, але також варто звернути увагу на кілька практичних питань. Коли ми хочемо, щоб фасад виглядав чистим і акуратним, це має особливе значення. Для будинків близьких до джерел забруднень краще підійде фактура баранець. Це дає більш рівномірну поверхню та спрощує догляд. Легко проводити періодичну очистку, наприклад, за допомогою мийки під тиском. Варто врахувати ці моменти і розрахувати час, який ви можете витратити на догляд за фасадом.

штукатурка баранець чи короїд