Особливості металочерепиці та профнастилу диктують основні правила поводження з ними, так як виготовлені вони з оцинкованої тонколистової сталі, яка легко піддається механічним деформаціям, а основний захист металевої покрівлі часто складається з полімерного покриття. Тому варто приділити особливу увагу цим нюансам. Тому варто приділити особливу увагу цим нюансам.

21 вересня Національним органом стандартизації прийнятий новий ДСТУ 8802:2018 «Вироби з тонколистової сталі із захисно-декоративним покриттям для будівництва. Загальні технічні умови», який вступить в силу з 1 січня 2019 року.

Новий стандарт прийнятий на заміну ДСТУ БВ 2.6.9:2008, тобто старий стандарт з ГОСТ профнастилами автоматично скасовується з 1 січня.

До виробів з тонколистової сталі відносяться металочерепиця, профнастил, внутрішні стінові касети і фальцева покрівля.

 

Згідно основних вимог нового стандарту:

- мінімальна товщина виробів 0,45 мм (з урахуванням всіх захисних шарів);
допуск по товщині - не більше 0,03 мм

Металочерепиця РУУККІ відповідає ГОСТ

У металочерепиці RUUKKI показники по товщині, як правило, трохи більше заявлених.

Характеристики захисного покриття:

- для зовнішнього застосовують 25 мкм поліестрового покриття, 35 мкм - матполіестровое покриття плюс цинк 225 г/м2 або 140 г/м2 (при наявності гарантії 10 років від постачальника рулонів);

- для внутрішнього застосування, при наявності органічного покриття, 15 мкм поліестровий покриття плюс цинк 100 г/м2.

Максимально допустиме значення по тесту на Т-вигин - 2,0
Мінімальна твердість полімерного покриття - Н

Металочерепиця, фальцеві панелі і профнастили висотою до 30 мм можуть профілювати зі сталі DX51D і S220-350, профнастили вище 30мм і ТСК - тільки з S250-350. Крім того, профнастили 30 мм і вище, а також ТСК, для застосування в проектах повинні мати таблиці геометричних характеристик (таблиці навантажень).

На вироби з полімерним покриттям повинне наноситися маркування такого змісту:

  • назва компанії-виробника;
  • назва виробу;
  • товщина виробу;
  • марка сталі;
  • грамматура цинку;
  • тип і товщина полімерного покриття.

 

Приклади маркувань:

ProfSteel Т-75A 0,75 S320 Z100 PE15
SuperSteel Monterrey 0,45 DX51D Z225 PE25

Маркування металочерепиці РУУККІ

Приклад маркування металочерепиці RUUKKI.

ДСТУ 8802:2018 - єдиний стандарт, який регулює вимоги по граматурі цинкового покриття і не суперечить вимогам гармонізованих європейських стандартів, тому може розглядатися як уточнюючі вимоги ДСТУ EN 508-1, 14782.

Новий стандарт також врегулював питання відповідності всієї продукції пожежним вимогам за європейською класифікацією - ДСТУ EN 13501-1:2016 (Частина 1. Класифікація за результатами випробувань на реакцію на вогонь) і ДСТУ EN 13501-5:2016 (Частина 5. Класифікація за результатами випробувань стійкості покрівель до зовнішнього вогневого впливу) і за Українською класифікацією по ДБН В.1.1-7:2016.

Новий національний стандарт ДСТУ розробляється членами УЦСС з метою захисту інтересів виробників і споживачів якісної продукції. А саме для вирішення ряду проблем, таких як — відсутність регулювання ринку, відсутність системи ринкового нагляду, використання низькоякісної сировини на національному ринку виробів з тонколистового металу і відсутність вимог до перевірки довговічності і якості. Об'єднання зусиль у даному питанні буде сприяти зростанню довіри до покрівлі і фасадів з металу і допоможе розвитку і збільшенню частки сталевих конструкцій і будівельних матеріалів з тонколистової сталі на будівельному ринку України.

Кожному шару, що становить структуру металочерепиці, притаманні свої особливості, які повинні гарантувати якість кінцевого матеріалу і стандартизуються вимогами ДСТУ. За визначенням ДСТУ товщина основного шару, – стального листа металлочерепиці, варіюється від 0,4 до 0,45 мм. Жорсткість і міцність листа залежить від якості сталі і суворого дотримання вимог ДСТУ і технології виготовлення.

Що дає це нововведення для українського споживача і виробників?

- В першу чергу - це новий національний стандарт на металочерепицю, профнастил та фальцевий профіль.
- Чітко визначена товщина листа.
- Межі допуску по товщині, що допоможе визначитися з якістю товару.
- Обов'язкове маркування підвищує відповідальність виробника перед потенційним покупцем.
- Зобов'язання виробника робити якісне цинкове покриття.

Прийняті технічні умови сприятливо вплинуть на ринок України. Зменшитися фальсифікат і кількість неякісного матеріалу. Посилення відповідальності перед покупцем змусить виробників більш серйозно ставитися до якості продукції, і контролю на виробництвах.


При цьому варто пам'ятати, що якими б не були високі стандарти якості, варто дотримуватися інструкції з транспортування, завантаження-вивантаження, зберігання і монтажу. З огляду на всі заявлені рекомендації від виробників металочерепиці, а також виходячи з практичного досвіду покрівельних майстрів, ми допоможемо продовжити експлуатаційний термін служби і зберегти естетичний вигляд покрівлі якомога довше. Це заощадить ваш бюджет на повторному монтажі, дорогому ремонті і засобах з догляду.

Ознайомитися зі стандартом ДСТУ 8802:2018 для виробів з тонколистової сталі можна за посиланням.