Бітумна черепиця - благородне та витривале покриття для покрівлі, але його установка вимагає уважності до деталей і чималих знань. Пропонуємо просто і поетапно розібратися в техніці монтажу за допомогою статті!

На початку визначимося з сезонністю. Стелити м'яку покрівлю можна впродовж всього року, але рекомендований діапазон температур все ж +5 – +20° С. Зберігати матеріал краще в прохолодному місці, недоступному для прямих сонячних променів.

Етап 1. Вентиляція

М'яка черепиця - повітронепроникне покриття, тому особлива увага приділяється влаштуванню вентиляції. В іншому випадку крокви та несучі конструкції почнуть руйнуватися.

монтаж гнучкої черепиціДля повноцінної вентиляції покрівлі необхідно залишити повітряний зазор по всій площі, організувати приплив повітря в нижній частині схилу та вихід в районі коника.

Повітряний зазор над теплоізоляцією. Поверх утеплювача та гідроізоляційної мембрани встановлюються бруси висотою не менше 50 мм. Спочатку облаштовують вертикальну обрешітку, а над нею - горизонтальну. На отриману контробрешітку монтують суцільний настил з ОСБ для вирівнювання поверхні.

Канали для припливу повітря влаштовують на карнизі. Одержаний за рахунок обрешітки зазор зашивають сіткою або дошками із зазором від 20 мм. Більш естетичний варіант - обшивка карниза перфорованими софітами з металу або ПВХ.

Витяжні канали розташовуються на конику або в радіусі 1 метра, в залежності від того, використовуються конькові або KTV вентилі. Перші встановлюють на самому покритті, а KTV аератори - на ДСП настилі. За рахунок різниці тиску аератори створюють мікротягу та забезпечують циркуляцію повітря в підпокрівельному просторі. Оскільки на дахах з ухилом до 30° і плоских дахах цей процес порушується, використовуються спеціальні вентилі в формі ковпака - дефлектори. Особливість їх конструкції підсилює повітряну тягу.

монтаж м`якої покрівлі

Етап 2. Підготовка основи

Як і говорилося вище, на контробрешітку настилають OSB плити, сухі шпунтовані дошки або вологостійку фанеру. Товщина ОСБ плит залежить від кроку між кроквами. При кроці в 40-60 см використовують 9 мм матеріалу, при кроці понад 80 см - ОСБ-3 товщиною від 12 мм. Всі нерівності на отриманій поверхні шліфуються.

Етап 3. Підкладковий шар

Монтаж покрівельного покриття починається з укладання рулонного підкладкового килима з бітумно-полімерного матеріалу. Підкладкові матеріали закуповують того ж бренду, що й бітумну черепицю. В іншому випадку постраждають естетика та експлуатаційні властивості.

Підкладковий матеріал фіксується будівельним степлером або єршевими цвяхами на відстані 20 см один від одного та 2-3-ох см від краю килима. Стики між відрізками матеріалу проклеюються спеціалізованою мастикою.

На дахах з нахилом понад 30° обклеюються карнизні звіси, торці, ендови та коньки.

На дахах з нахилом менше 30° обклеюється вся поверхня з нахлестом близько 10 см.

Етап 4. Підшивка металевими планками

Поверх підкладки на фронтонні та карнизні звіси кріпляться металеві планки з нахлестом 5 см. Кріпляться покрівельними цвяхами по траєкторії зигзага, з інтервалом в 10 см.

установка гнучкої покрівлі

Етап 5. Покриття для ендови

В ендовах укладають рулонний бітумно-полімерний матеріал кольору майбутньої покрівлі. Технологія укладання така ж, як і для підкладкового килима.

Етап 6. Розмітка даху

Для вирівнювання малюнка в процесі потрібно зробити розмітку 1х1 м.

Етап 7. Монтаж гонтів

Щоб уникнути колірних відхилень рекомендується брати гонт одночасно з декількох упаковок. Звичайно зміна відтінку малоймовірна, якщо це продукція від лідерів ринку – бітумна черепиця Icopal або, наприклад, бітумна черепиця Айко.

монтаж м`якої покрівлі своїми рукамиТехнологія укладання. Починати укладання легше від центральної частини схилу. Спочатку з внутрішньої сторони гонту знімається плівка, а після розташування на схилі він фіксується покрівельними цвяхами трохи вище основи пелюсток. Близько 4 цвяхів на гонт при ухилі покрівлі до 45° або 6 цвяхів при більшому ухилі. Гонти монтуються діагональними або вертикальними смужками з вирівнюванням пелюсток відносно один одного.

Зазори та напуски. Напуск пелюсток верхнього гонту на пелюстки нижнього – 2-3 мм. Також важливо залишати зазор між боковинами гонту – 1,5-2 мм. Це дозволить компенсувати температурне розширення в подальшому.

Стиковка з ендовою. Під гонтом розміщується дошка, після чого матеріал обрізається так, щоб жолоб ендови мав ширину 5-15 см. Краї уздовж зрізу проклеюються покрівельною мастикою, не менше ніж на 10 см в ширину.

примикання бітумного гонту до димоходуПримикання до вертикальних поверхонь. До стіни прибивається трикутна рейка, яка фіксує гонт. Зверху укладають шар ендового килима і проклеюють покрівельною мастикою. Отримане примикання перекривають металевим фартухом. Примітка: димові труби попередньо теплоізолюють.

Перекриття коника. Для коника та ребер покрівлі використовують пелюстки гонту або ж коньково-карнизні черепиці. Стеляться від низу до верху з перекриттям в 5 см, фіксуються 4-ма цвяхами.