Лінолеум класифікують за способом виробництва, спеціальними покриттями та показниками міцності – досить великий обсяг інформації для першої покупки, чи не так? Скористайтеся короткою статтею від професіоналів, щоб дізнатися про види лінолеуму та вибрати підходящий.

Гомогенний чи гетерогенний?

Перше, з чим варто визначитися – структура лінолеуму. Давайте розберемося, які плюси та мінуси лінолеуму залежать від способу виробництва.

Гомогенний лінолеум – це литий ПВХ із добавками для покращення міцності. Оскільки цей матеріал однорідний по всій товщині – він не стирається і не втрачає колір з роками, не здатний розшаровуватись, краще відновлює форму після здавлювання, відрізняється особливою міцністю та піддається шліфуванню за бажання. Крім того, гомогенний лінолеум "дружить" з технікою – він повністю антистатичний.

Таке покриття часто використовують з комерційною метою: для офісу, серверних, магазинів і так далі. Тим не менш, міцність матеріалу врівноважується недоліком естетики – лінолеум представлений в основних кольорах, іноді з перламутровими включеннями. Імітувати дерево та інші матеріали він технічно не може.

як вибрати лінолеум

Гетерогенний лінолеум – це багатошарове покриття, яке має основу, армуючий шар, серцевину зі спіненого ПВХ, принт та захисне покриття. Саме це покриття ми звикли бачити у кожному другому будинку.

Основні переваги такого лінолеуму – естетичність, варіативність ціни/якості/зон застосування, наявність побутових захисних покриттів (антиковзке, антибактеріальне). З урахуванням цих переваг і специфіки виробництва гетерогенний лінолеум часто обходиться дорожче від литого.

Як відрізнити литий лінолеум від гетерогенного?

Якщо продавець не вказує цього в назві, просто подивіться на технічні характеристики «загальна товщина покриття» та «товщина захисного покриття». У гомогенного (литого) лінолеуму ці показники збігатимуться.

Поділ за класом зносостійкості

По суті, клас зносостійкості – це параметр, який показує, при якій прохідності та навантаженні лінолеум відслужить належний термін. Необхідності розуміти технологію класифікації немає, тому рекомендуємо скористатися таблицею, наведеною нижче.

Перша цифра означатиме загальну сферу застосування матеріалу, а друга – ступінь навантаження у зоні застосування.

Перша цифра

Сфера застосування

Друга цифра

Ступінь навантаження на підлогу

Приклад

2

Приватне житло (квартира, котедж)

1

Слабка прохідність

21 – домашня гардеробна

31 – гардеробна в офісі

3

Комерційні приміщення (магазини, школи, офіси та інше)

2

Звичайна прохідність 

22 – вітальня

32 – ресепшн

4

Виробничі приміщення (заводи, склади, приміщення з важким обладнанням)

3

Інтенсивна прохідність

23 – передпокій

33 – офісна їдальня

43 – єдине маркування з цифрою 4 позначає будь-яку зону виробничого приміщення

 

 

4

Інтенсивна прохідність та навантаження на покриття

24 – домашня кухня

34 – робочий простір великих офісів

Вибір спеціальних покриттів

У лінолеумі найчастіше зустрічаються три типи покриття – антистатичний, антибактеріальний та антиковзкий. Останні два часто зустрічаються в якісному лінолеумі та не вимагають пояснень, а ось застосування антистатичного покриття не здається очевидним.

Антистатичний лінолеум застосовують у приміщеннях з великою кількістю техніки. Він заземлює електричну енергію, не дозволяє їй накопичуватися та забезпечує безпеку техніки.

Висновок

Лінолеум можна поділити на гомогенний, гетерогенний, антистатичний чи антибактеріальний, можна розподілити за класами зносостійкості тощо. Але достатньо трьох простих кроків, щоб точно визначитися із покупкою. Ви також можете прочитати статтю «Як вибрати лінолеум?» або перейти до каталогу з якісними покриттями – наприклад, лінолеум Таркетт.