М`який ковролін – сучасник відомого нам на протязі віків килима. В ньому поєднуються тактильний комфорт та практичність, адже це покриття не боїться вологи чи вигоряння кольору; використовується як у побуті, так і в громадських приміщеннях, і навіть може стати в пригоді під час заходу на відкритому повітрі.

 

Структура матеріалу

 

Підлогове покриття в розрізі складається з:

  • ворсистого шару (петлевий, стрижений чи комбінований ворс),
  • первинної основи (ткана чи неткана підкладка під ворс),
  • закріплюючого шару (клейкий компаунд – латекс, поліуретан тощо),
  • вторинної основи (підкладка, яка буде торкатися підлоги).

 структура ковроліну

Щоб купити ковролін високої якості, необхідно розібратись як мінімум у двох шарах – ворсистому та вторинній основі, адже саме вони складають основну вагу матеріалу і є найбільш функціональними. Проте, все послідовно.

 

Технологія виготовлення

 

Від способу виготовлення залежать зносостійкість матеріалу, естетичність та ціна.

1. Тканий спосіб

Технологія, що пройшла крізь віки, використовується в килимовому виробництві. В процесі сітчаста основа проплітається волокнами ворсу. Отриманий ковролін витривалий, не ризикує розшаруватись в умовах високої прохідності та частих вологих прибираннях. Через трудоємність та довготривалість виробництва – один з найдорожчих, хоча і якісних, видів ковроліну. 

2. Тафтинговий

За технікою тафта нитки вколюють в основу, створюючи петлі, і закріплюють клеєм зі зворотної сторони. Такий ковролін має розкішний ворс та широкий вибір дизайну, але поступається в практичності іншим видам.

3. Голкопробивний 

Нитки накладаються на первинну основу і забиваються в неї голками, в якості вторинної основи підкладається гума. Це безворсовий різновид ковроліну, зовнішньо схожий на фетр. Голкопробивний матеріал виходить щільним; має підвищену зносостійкість та невибагливий у догляді; приємно вражає невисокою вартістю.

4. Флокірований 

Ворсинки вишиковуються на основі за допомогою електростатики і сплавляються з нею. Отримується гладенький та водостійкий ковролін з високим рівнем зносостійкості. Інноваційна технологія значно підвищує вартість та обмежує вибір виробників.

 

Види вторинної основи

 

Від вторинної основи залежить не лише вологостійкість матеріалу, але й якість звуко- та теплоізоляції приміщення, що актуально як для закладу, так і для будинку. До цього параметра варто поставитись уважно.

 

1. Джут

джутова основа

Буває натуральним та синтетичним. Не дивлячись на екологічність, натуральний матеріал поза конкуренцією: висока ймовірність усадки та появи плісняви після попадання вологи. Та й зношується природний матеріал швидше.

Штучний джут один з найбільш міцних, стійких до вологи та пожежобезпечних. Завдяки останній якості використовується як у побутових, так і в комерційних приміщеннях.

Показники звуко- і теплоізоляції у такої основи непріоритетні.

 

2. Повсть

повстяна основа

Повстяна основа відмінно теплоізолює приміщення та поглинає шуми. Додатково ії просочують розчином для підвищення пило- і водовідштовхувальних якостей.  Натуральна повсть втратила актуальність через ті ж причини, зараз використовують поліпропіленовий аналог.

 

 

 

 

3. Текстиль

текстильна основа

Текстильну основу тчуть з джута або вовни з додаванням нейлону. За своїми якостями сітка схожа з джутовою, проте показники зносостійкості та довговічності невисокі.

 

 

 

 

4. Гума

гумова основа

Гумова основа має високу міцність та еластичність, не боїться механічних навантажень чи інтенсивної прохідності. Має найкращі показники з тепло- та звукоізоляції приміщення, і навіть може використовуватись на відкритому просторі.

 

 

 

 

5. Латекс або спінена основа

латексна основа

М`яка і надійна основа, з відмінними тепло- та звукоізоляційними характеристиками. 

Додатково обробляється для підвищення вогнестійкості. Суттєвий мінус матеріалу – недовговічність; через 5-6 років основа всихається та тріскається.

 

 

 

Склад ворсистого шару

 

Саме ворс визначає до 70% якості ковроліну, і як наслідок вартість покриття для підлоги. Основні його характеристики: склад пряжі, щільність ворсу, висота та дизайн петель.

Пряжа може бути натуральною (віскоза, вовна, льон, бавовна, шовк) або синтетичною (поліпропілен або олефін, нейлон, поліестер, поліакрил).

 

    • Натуральний ковролін – аналог класичного килима – екологічний і виглядає ексклюзивно, проте зносостійкість має порівняно низьку, тому використовується на побутовому рівні.

 

Переваги: м`якість волокон та тактильний комфорт, екологічність, чудова тепло- та шумоізоляція, пожежобезпечність, простота догляду в побуті.

Недоліки: швидкий знос ворсу, накопичення статичної електрики, алергенність, схильність до забруднень та ризик появи грибка, ціна значно вище середньої.

Для покращення експлуатаційних якостей створили змішані складники, але і в них ціна зростає пропорційно % вмісту вовни.

 

    • Синтетичний ковролін довговічний та гігієнічний, має перелік переваг в експлуатації: не накопичує статичну електрику, добре тримає форму і витримує механічні навантаження, має стійкий колір, не боїться вологи, дуже зносостійкий

 

Недоліки: якщо обрати неякісного виробника пожежобезпечність може бути низькою, адже штучні волокна потребують додаткової обробки для проходження сертифікації.

Найбільш довговічні та зносостійкі синтетичні волокна – нейлон, терклон та супрім (різновиди обробленого поліпропілена).

 

Щільність та висота ворсу

 

Висока щільність ворсу робить ковролін важчим, тим самим підвищуючи звуко- і теплоізоляційні характеристики покриття; але найголовніше – щільний ворс менше забруднюється, деформується, зношується.

Щільність ковроліну буває від 0,36 до 3,70 кг/м2 (кілограм на квадратний метр). В умовах квартири/будинку можна зекономити та обрати показники біля 0,80-0,90 кг/м2, так як прохідність невисока, а чистка покриття спрощується в декілька разів.

За довжиною покриття поділяють на 3 категорії:

    • коротковорсистий (5 мм) – найбільш витривалий та непримхливий у догляді. Ідеальне рішення для комерційних приміщень – спортивних залів, кінотеатрів, офісів та ін. У побуті підійде для передпокою, коридору чи кабінету;
    • середньоворсистий (5-15 мм) підходить для вітальні та дитячої кімнати;
    • високоворсистий (15-40 мм) ідеальний для спальні, де навантаження на підлогу мінімальні і в пріоритеті тактильний комфорт.

 

Дизайн петель

 

Петлі ворсу можуть бути цільними або розрізаними, різної чи однакової висоти і в різних комбінаціях. В залежності від їх структури повністю змінюється зовнішній вигляд виробу, його вартість та особливості догляду.

    • велюр – презентабельний, приємний на дотик, простий у догляді, але схильний до забруднень;
    • бербер – стійкий до забруднень та зносу;
    • кат-луп – незвично грає на світлі;
    • фрізе – недорогий, стійкий до зносу та забруднень, легко доглядати;
    • саксоні – ефектний і більш дорогий, нагадує натуральну вовну;
    • шеггі – різновид саксоні, декоративний та дорогий, примхливий у догляді (підійде для побутових приміщень з невисокою відвідуваністю);
    • скролл – декоративний і недорогий; стійкий до забруднень та деформацій.

 види ворсу

Сфера застосування

 

Тепер, коли власна професійна думка склалась – час визначитись зі сферою застосування покриття для підлоги та обрати оптимальне співвідношення ціни/якості/ефективності.

Побутовий ковролін – призначений для житлових та комерційних приміщень з незначною прохідністю. В пріоритеті середній чи високий ворс тафтингового типу, в коридорі доцільніше використовувати короткий ворс голкопробивного способу виробництва. Останній буде легше очищати від слідів бруду та снігу.

Напівкомерційний (офісний ковролін) – призначений для комерційних приміщень з середньою прохідністю. Ворс низький або середній. Оптимальний для невеликих офісів, дитячих ігрових кімнат та ін. Може використовуватись у житловому приміщенні як посилене підлогове покриття для місць з високою відвідуваністю.

Комерційний – використовується у громадських приміщеннях з високою прохідністю. Це щільний ковролін без ворсу або з низьким ворсом. Цей різновид вкрай стійкий до стирання, деформації, ультрафіолету, вологи, а також забезпечує додаткову шумоізоляцію приміщення. Також матеріал обробляється для посилення брудовідштовхувальних якостей. Оптимальний варіант для спортзалів, кафе, офісів з інтенсивною прохідністю.

Виставковий – зручний для оформлення церемоній та заходів, в тому числі на відкритому просторі (весілля, презентації, тренінги, конференції та інше). Часто розрахований на одноразове використання і швидко зношується. Найдешевший та найтонший ковролін.

 

Клас зносостійкості

 

Зверніть увагу, що в кожній сфері застосування є рекомендований клас зносостійкості, присвоєний виробником. Від правильно підібраного класу залежить строк служби покриття для підлоги. Він позначається двозначною цифрою, де перша – тип приміщення  (2 – житлове, 3 – офісне), друга – ступінь передбачуваного навантаження (1 – низька, 2 – середня, 3 – висока).

Наприклад:

21-23 – застосовують для житлового (23)коридору, (21)спальні;

31-32 – для громадських приміщень з помірною прохідністю (офіси, виставки);

33 – для промислових  та комерційних приміщень з високим ступенем навантаження на підлогу (спортивні зали, кінотеатри).

Примітно, що ковролін з високим класом зносостійкості довше слугуватиме в приміщенні з незначним навантаженням, але коштуватиме звичайно дорожче.