Металевий софіт – профільований листовий метал із захисним покриттям, який служить для оформлення схилу даху. Його функції – правильна вентиляція підпокрівельного простору і захист від птахів.


Сьогодні технології обробки металу дозволяють зробити якісний виріб, яке не боїться будь-яких погодних умов. Це може пояснити збільшення популярності металевого софіта. Простота монтажу і невибагливість в експлуатації роблять його серйозним суперником для інших матеріалів. Захисне покриття зберігає колір протягом всього терміну служби. На відміну від дерев'яних виробів, панелі не деформуються під впливом погодних умов і не втрачають своїх естетичних якостей.

 металевий софіт рууккі

Металевий софіт ідеально підійде навіть самим вимогливим клієнтам. На додаток до великої різноманітності пропонованих кольорів, вони знайдуть панель софіта без вентиляційних отворів, з центральною вентиляцією та по всій поверхні. Це дозволяє регулювати облицювання відповідно до індивідуальних потреб, забезпечуючи належну вентиляцію даху.


Технічні характеристики


Товщина металу становить від 0,45 до 0,5 мм, чого достатньо для гарної жорсткості і відносно невеликої питомої ваги. Однією з головних захисних характеристик вважається кількість нанесеного цинку на квадратний метр. Практика показує, що ця цифра повинна бути більш 200 гр/м2. Також важливе якісне фінальне захисне покриття, яке надає колір панелі, і захищає її від механічних пошкоджень і ультрафіолету. Товщина такого покриття, як правило, декларується виробником в мікрометрах і знаходиться в діапазоні 20-50 мкм.


Сьогодні, світові лідери з виробництва металевих софітів дають гарантію до 30 років, хоча насправді термін служби якісного металевого софіта набагато більше. Із запропонованих стандартних рішень метал вважається найбільш довговічним.

Які софіти краще?

Останнім часом для обшивки схилу даху використовують панелі софіта з ПВХ і металу, які прийшли на зміну менш довговічного матеріалу. Раніше використовувалася дерев'яна дошка або вагонка, а також OSB плити. Для захисту поверхня повинна бути оброблена фарбою для зовнішніх робіт. Таке рішення вимагало догляду за поверхнею, локального підфарбовування, і повного оновлення захисного покриття кожні 5-10 років.

дерев'яний софіт 

Рішення з ПВХ і металу в цьому плані може похвалитися своєю невибагливістю. За ними практично не потрібен догляд, колір не вигоряє, і термін служби значно більше ніж у дерева. однозначно сказати які софіти краще неможливо, у кожного матеріалу є свої плюси і мінуси.

Порівняльна таблиця софіта

Параметр Пластиковий софіт Металевий софіт Дерев'яна вагонка
гарантія 10 років До 30 років -
схильність до корозії відсутня середня відсутня
схильність до гниття відсутня відсутня залежить від обробки
монтаж не складний середя складність середя складність
термін служби більше 15 років більше 30 років до 20 років, залежить від догляду
вимоги по догляду не потребує не потребує вимагає періодичного оновлення захисного шару